Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 strategimiljoner i budget nästa år

Budgeten för 2015 är klubbad i kommunfullmäktige. I budgeten ingår 8 miljoner kronor för ospecificerade strategiska satsningar. Exakt vilka satsningar som ska ske avgörs efter kommunvalet i september.

Annons

– Det är strategimiljoner med utrymme för kompromisser efter valresultat och eventuella nya politiska konstellationer, säger Christina Johansson (M).

I majoritetens (S, M, GL och KD) budget ingår alltså nu dessa 8 strategimiljoner. Från majoritetens företrädare talas det om önskemål om bland annat ett utbyggt resecentrum i Hällefors, cykelbana mellan Hällefors och Grythyttan, riktad satsning för ungdomar, marknadsföring av Hällefors kommun och utveckling av gymnasieskolan i samverkan med näringslivet.

– Vi vill satsa på att stärka arbetsmarknadsenheten och jobba för att sänka ungdomsarbetslösheten, säger Annalena Järnberg (S).

Majoritetens budget klubbades igenom av majoriteten själva. Budgeten har ett beräknat överskott vid årets slut på nästan 5,7 miljoner kronor.

Från oppositionens håll finns två budgetförslag, ett från Vänstern och ett annat från Centern och Hällefors oberoende. Dessa budgetförslag innehåller förslag på andra prioriteringar men, enligt budgetställarna, utan att för den skull påverka slutresultatet för budgetåret.

C/HOB-budgeten vill göra strategiska satsningar för 10 miljoner kronor, bland annat för möjlighet till heltid för kommunanställda, en förbättrad skolskjuts i glesbygd, satsning på måltid i kommunen och för en lösning för det tomma Formens hus.

– Det är dags att vi tar ett beslut om vad som ska ske med Formens hus. Ska vi byta namn på huset? Eller ska vi till och med riva det? säger Lars-Göran Zetterlund (C).

V-budgeten har omprioriteringar för 13,7 miljoner kronor. V vill till exempel satsa på fler specialpedagoger till skola/förskola, utöka öppettiderna på Valhalla/Lilla Kvarn samt göra en nysatsning på kommunens naturreservat Björskogsnäs.

– Vi vill även aveckla den andra kommunalrådstjänsten och tillsätta en föreningslivsutvecklare och en turistchef, säger Stefan Backius (V).

På tisdagens fullmäktige diskuterades även årets budgetarbete och ekonomi. Bland annat lyftes ett underskott mot budget på 12,3 miljoner kronor i omsorgsnämnden fram med krav på åtgärder.

Fjolårets resultat avhandlades också. Kommunens bokslut 2013 blev plus cirka 800 000 kronor och revisorerna ville nu att fullmäktige skulle ge en anmärkning mot kommunstyrelsen för brister i styrning, ledning, uppföljning och kontroll av ekonomin. Majoriteten röstade emot revisorernas förslag. Det blev ingen kritik från fullmäktige mot kommunstyrelsen därmed.

Mer läsning

Annons