Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Absolut vodka knyter ihop måltidsmöte

Med koncernchefen för Pernod Ricard får drycken Absolut Vodka ett stort fokus när årets kunskapsdagar för måltid, även kallat Tore Wretman-dagarna, genomförs.

Annons
Gastronomiska teatern. Här ska föreläsningarna om måltid, regionutveckling och vodka ske nästa vecka.

Det blev ingen prins Carl Philip till invigningen av måltidsdagarna som ursprungligen var planerat. Prinsen tackade slutligen nej till att närvara den 23 oktober på Gastronomiska teatern i Måltidens hus.

– Men vi får hit Pierre Prinquet som är koncernchef för Pernod Ricard som äger varumärket Absolut Vodka och det tycker vi är väldigt roligt, berättar Carl Jan Granqvist.

Ett syfte med årets kunskapsdag är att diskutera hur europeiska verksamheter med svenskt ursprung skulle kunna knytas samman med forskning och utveckling i Sverige.

Till exempel dricks bara en procent av all producerad Absolut Vodka i Sverige medan 15-20 procent av det svenska höstvetet som odlas i södra Sverige/Skåne används till framställning av Absolut Vodka.

- Och skulle vi kunna hitta en global produkt som på detta vis kan kopplas till exempelvis jordbruket i Närke och Västmanland skulle vi vinna oerhörda utvecklingsmöjligheter.

Som föredragshållare på seminariet, med rubriken Till bords i Paradiset, finns förstås just Pierre Prinquet från Pernod Ricard som ska föreläsa under tema ”Absolut Vodka – en fruktbar tillgång för den svenska bonden på en global marknad?”

Redan den 22 oktober inleds måltidsdagarna 2014 med prisutdelningen av Årets svenska måltidslitteratur. Denna sker på Nordiska museet i Stockholm. Den 23 oktober genomförs kunskapsseminariet ”Till bords i Paradiset” i Grythyttan. Pernod Ricard, Ica och LRF närvarar bland annat på denna konferens. Samma kväll hålls en mindre variant av måltidsgalan, nu på Saxå herrgård hemma hos Carl Jan Granqvist.

Den 24 oktober startas forskningsseminariet om Ny nordisk mat på Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. På lördagen den 25 oktober bjuds allmänheten in till Kokbokens dag.

Carl Jan Granqvist.

Mer läsning

Annons