Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AF-ordförande säger upp sig

(Uppdaterad 00:04) Hälleforspolitikern Christina Johansson (M) säger upp sig som vd för Rinman Education. Beskedet lämnade hon sent på måndagskvällen i ett mejl till TT.

Annons
Christina Johansson (M)

– För att undanröja alla framtida tvivel har jag under dagen valt att gå från att vara tjänstledig till att säga upp mig som vd för Rinman Education AB, skriver hon i mejlet.

Arbetsförmedlingens styrelseordförande och Hällefors kommuns vice ordförande Christina Johansson (M) har som vd för ett utbildningsföretag plockat ut 369 000 kronor för mycket i statsbidrag.

Dessutom har bolaget som affärsidé att ta uppdrag av Arbetsförmedlingen.

I fredags gav hon som ordförande för Arbetsförmedlingen i praktiken generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist sparken. Styrelsen vände Bermudez-Svankvist ryggen när den uttalade att den inte hade förtroende för henne.

Nu visar det sig att Christina Johansson mer eller mindre suttit på två stolar. Samtidigt som hon är styrelseordförande för Arbetsförmedlingen har hon fram tills för några dagar sedan varit vd för utbildningsföretaget Rinman Education.

Enligt Rinman Educations årsredovisning har bolaget som sin affärsidé att bland annat ta uppdrag av Arbetsförmedlingen.

- Under min ledning har Rinman Education inte haft några uppdrag för Arbetsförmedlingen, säger Christina Johansson till TT.

Före hennes tid har det däremot förekommit, tillägger hon. Hon tycker därför inte att det är något konstigt med att hon har varit vd för utbildningsföretaget samtidigt som haft sin roll som ordförande för Arbetsförmedlingen.

Rinman Education har dessutom fått bakläxa av Myndigheten för yrkeshögskolan. I en granskning visade det sig att utbildningsföretaget debiterat staten alldeles för mycket. Rinman angav för många studenter jämfört med vad som i själva verket gick på utbildningen, Förberedande industridesignutbildning i Hällefors. Därmed fick de 369 000 kronor för mycket i statsbidrag. Rinman Education och Christina Johansson, som har bekräftat felaktigheterna, har ålagts att betala tillbaka pengarna inom en månad.

- Vi erkänner, det blev fel helt enkelt. Men allt har betalats tillbaka.

Felet är relativt grovt, tycker Christer Bergqvist, chef för myndighetens tillsyn och kvalitetsgranskning.

- Det är lite för stort för att kunna kallas slarv, säger han.

Förutom de felaktigt utbetalda statsbidragen har Rinman Education också fått kritik för sitt sätt att bedriva utbildningen.

Fakta Rinman och Johansson

Mer läsning

Annons