Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen ska utredas

Platsbrist inom äldreomsorgen med kö och väntetider gör att kommunen ser över situationen, särskilt i Grythyttan.

Annons

Kommunledningen har beslutat genomföra en total genomlysning av situationen inom kommunens äldreomsorg. Någon begränsning i antal platser ska inte finnas, behovet ska styra.

– Altalet äldre äldre blir fler och vi måste veta hur detta påverkar boendesituationen och hemtjänsten, säger tf kommunchef Hans Karlsson.

Vilken typ av boende som ska premieras eller var de ska förläggas, om Sörgården i Grythyttan kan bli aktuell, vill Karlsson inte gå in på.

– Det ska vi ta reda på för att tillgång och behov ska kunna mötas. Vi vill få underlag att bygga politiska beslut på. Vi måste möta de ökade behoven på ett mer offensivt sätt än vi gjort de senaste åren.

Hela kommunens ekonomi påverkas sannolikt och Karlsson säger att det finns skäl att tro att mer pengar kommer att behövas till äldreomsorg. Rekrytering av personal är också en fråga som måste diskuteras. Pensionsavgångarna de närmaste tio åren är stora.

Utredningen genomförs av omsorgsförvaltningen. Om extern hjälp krävs är i dagsläget oklart. Hans Karlsson hoppas arbetet ska vara klart i höst och att politiska ställningstaganden kan tas i början av nästa år.

Mer läsning

Annons