Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Älgen” var en björnhanne

Han stod öga mot öga med björnen i flera minuter. Sven Rehnberg säger att det är den största och mest fantastiska naturupplevelse han varit med om.

Annons
En upplevelse. Tillsammans med sin hund Dellan mötte Sven Rehnberg en björn i skogarna kring Björksjön där han har sitt fritidshus. För Sven var det den största naturupplevelsen hittills. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Skogen är något av ett andra hem. Sven tillbringar mycket tid i markerna, nu på hösten är det ofta svampplockning.

– Jag är jägare också. Det har gått i arv inom familjen.

Stor björnhanne

Sven är 73 år och en van skogsmänniska, men nog hajade han ändå till när han insåg att det var en stor björnhanne som stod framför honom. Bara 50 meter bort.

– Det var hunden som upptäckte björnen först. Själv trodde jag att det var en älg, men när djuret vände på sig såg jag vad det var.

Hunden Dellan var eld och lågor, hon skällde och drog i kopplet. Sven försökte lugna henne.

– Björnen reagerade på hunden, det syntes. Men björnen stod still. Jag också. Vi tittade bara på varandra.

Fem minuter

Sven har hört att det bästa är att vara avvaktande. Problemet den här gången var hundens skällande som skulle kunna trigga björnen.

– Vi stod så där i kanske fem minuter. Jag tänkte, om björnen går emot mig får jag lov att släppa hunden så jag själv kanske kan smita iväg.

Fascinerande

Någon rädsla kände Sven aldrig, snarare upprymdhet.

– Nej, det var fascinerande. För några år sedan såg vi björnspår här i trakterna, hade hit en expert som konstaterade det. Men det här var första gången som jag fick uppleva ett riktigt möte själv. Det var häftigt.

Till sist valde björnen att lufsa iväg, bort från Sven och Dellan.

Försökt att spåra– Jag har försökt bakspåra och se vart björnen kom från, det kan vara lite intressant, säger Sven.

Sven bor i Nacka utanför Stockholm men har ett sommarställe i Björksjön där hans hustru är född och uppvuxen. Han vistas i trakterna från maj till oktober nu för tiden. Han är van skogsmänniska och sedan många år ingår han i jaktlaget i trakten.

– Jag brukar säga att jag vistas i skogen sex av sju dagar när jag är här. Det ska jag fortsätta med.

Björnen är skygg

Den skandinaviska björnen är mycket skygg för människor. Konflikter vid möten hör till de absoluta undantagen.

En grundregel vid möte mellan björn och människa är att se till att ingen av parterna blir överraskad.

En björn kan känna sig hotad om en människa dyker upp snabbt utan att björnen fått vittring. Då kan björnen gå i försvarsställning, liksom en hona med ungar överraskas eller en björn vid ett kadaver.

Källa: Viltskadecenter

Tips om du möter en björn

En björn som har fått vittring av dig blir inte överraskad.

Björnar har välutvecklade sinnen, men kan överrumplas om någon kommer tyst med vinden mot sig. Prata och gör ljud så björnen hör dig.

Försök tolka björnens sinnesstämning. Är den nyfiken/osäker – ge dig till känna, tala i normal samtalston. Kommer björnen emot dig, håll upp händerna, fortsätt tala och backa sakta. Är björnen aggressiv/hotande – backa genast, undvik ögonkontakt, rör dig långsamt från platsen och tala med lugn röst. Spring inte. Ger björnen sig på dig – lägg dig ner/spela död, visa att du inte är ett hot.

Läs mer i faktabladet Friluftsliv i björnområden sammanställt av Viltskadecenter, www.viltskadecenter.se.

Mer läsning

Annons