Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är med i byföreningen

Löpning, innebandy och friidrott.I Hjulsjö Byförening Löparklubb kretsar verksamheten mycket kring idrotten.

Annons
Gott om utrymme. Lasse Lundgren, Ciel Eggenhuizen, Börje Jansson och Thord Lindberg står framför Hjulsjö Byförening Löparklubbs lokaler. Sedan några år tillbaka håller föreningen till i ett hus som tidigare tillhörde Hjulsjö skola.

Några dagar i veckan spelas det innebandy i byföreningens lokaler i Hjulsjö. Och på sommaren arrangerar man sedan några år tillbaka löpartävlingen Hjulsjöjoggen.

– Den är etablerad nu och lockar distriktseliten i Örebro län, berättar Thord Lindberg.

Dessutom sköter man om en kanotled och sedan kommunen nyligen beslutat att inte längre sköta badplatsen har föreningen tagit på sig att göra även detta. Trots att man inte fått någon formell förfrågan att göra det.

– Men vi tar över i alla fall, berättar föreningens ordförande Lasse Lundgren.

– Ja, badplatsen måste finnas kvar, fyller Thord Lindberg i.

Byföreningens historia går tillbaka till motionsföreningen som bildades 1977. När skolan i Hjulsjö lades ner för några år sedan köpte Hjulsjö Byförening byggnaden som inhyst skolans matsal och gymnastiksal.

Ett stort steg

Det är ett stort steg för en förening som tidigare hållt till i en skrubb i församlingshemmet som Thord Lindberg säger. Tidigare hade man hyrt skolans lokaler då och då.

I dag är antalet medlemmar närmare 200. Det inkluderar alla i byn och även en hel del från den närliggande bygden. Dessutom har man en hel del sommargäster i medlemsregistret.

För Ciel Eggenhuizen har byföreningen betytt mycket. Hon flyttade med familjen från Holland till Hjulsjö hösten 2006 och säger att sammanhållningen i byn var en stor hjälp för dem att komma in i sitt nya hemland.

De flyttade till byn en onsdag och blev snabbt inbjudna till pubkvällen lördagen samma vecka.

– Utan föreningen hade det varit väldigt ensamt här. När vi flyttade hit kunde vi inte ett enda ord svenska. Vi har fått stort stöd av byn. Nu känner vi oss som riktiga Hjulsjöbor, säger hon.

Ciel Eggenhuizen är kritisk till hur kommunen bemöter dem som flyttat hit.

– Kommunen vill gärna att det kommer folk hit, men när man har flyttat hit så får man ingen hjälp.

Hon tycker det är synd om det leder till att folk ger upp och flyttar vidare till storstäderna.

Viktig roll

Alla tror de att föreningen har en viktig roll att spela i en by som Hjulsjö. I en kommun som kämpar med utflyttning går Hjulsjö mot strömmen och Lasse Lundgren påpekar att det är dyrare att köpa hus i Hjulsjö än i Hällefors.

Thord Lindberg är optimistisk inför framtiden.

– Det viktigaste är att det kommer hit yngre folk. Nu flyttar det hit barnfamiljer. Det är jättekul, säger han.

Lasse Lundgren håller med.

– Det är det som gör att byn kan leva vidare.

Mer läsning

Annons