Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla föreningar får bidragen de sökt

Pensionärs- och handikappföreningar får bidragen de sökt. Det har omsorsnämnden beslutat. En fortsatt diskussion mellan kommun och föreningarna ska dock hållas för att hitta de bästa ekonomiska lösningarna för framtiden.

Annons

I november 2010 beslutade omsorgsnämnden att ändra kraven kring föreningsbidragen. Det innebär att pensionärs- och handikappföreningar inte får några bidrag automatiskt för lokalhyra som tidigare. Det nya blev att varje förening måste söka bidrag en gång om året och varje ansökan övervägs av omsorgsnämnden.

Pågående dialog

Förändringen skapade en viss oro bland föreningarna, men från kommunens sida har man sett detta som en process i dialog med berörda parter.

– Då, 2010, upplevde jag att pengarna bara rullade ut utan att vi visste vilken verksamhet som bedrivs. Jag kände att det inte var bra, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) och tillägger att den information som föreningarna försett nämnden med nu i samband med bidragsansökningarna varit mycket intressant läsning.

Ett led i de nya rutinerna är att nämnden får kunskap om föreningarnas verksamhet och vad kommunens pengar går till. Nämnden ska ha fortsatt dialog med föreningarna för att bland annat se över frågan om lokaler.

Alla fick ja

Samtliga pensionärs- och handikappföreningar fick ja på sina ansökningar. Hällefors PRO och SPF Argenta delar på hyran i Vita villan och får 43 600 kronor vardera. Grythyttans PRO hyr en lokal på Prästgatan i Grythyttan och får 49 400 kronor.

DHR och Hällefors-Grythyttans reumatikerförening delar lokal i Källstugan och får 40 000 kronor vardera. DHR står för hyreskontraktet och ett bekymmer är att föreningen eventuellt ska läggas ner efter 2012 i brist på medlemmar.

– Vi kommer ha fortsatta samtal med DHR och Reumatikerföreningen för att hitta en lösning, så inte reumatikerna står utan lokal, säger Mellkvist.

Mer läsning

Annons