Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler fallolyckorinom äldreomsorgen

Fallolyckorna har ökat det senaste året inom kommunens äldreomsorg. Att helt undvika att människor faller är omöjligt, men olyckor kan förebyggas genom balansträning. Det sker i viss utsträckning men behöver utökas.

Annons

Under 2010 rapporterades 727 fallolyckor. Året innan dokumenterades 496 enligt Siv Gunnarsson, medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Människor vill och ska röra på sig och då sker också en del fall. Orsaken hör oftast samman med människors höga ålder, sänkt allmäntillstånd, demenssjukdom, infektioner, läkemedelspåverkan och vissa yttre faktorer som mattor eller sladdar. Att en ökning skett beror bland annat på att fler människor blir äldre och att fler drabbas av demenssjukdomar.

Samtliga fall dokumenteras

Inom den kommunala omsorgen dokumeteras samtliga fall och analyser görs för att se mönster och hitta förebyggande åtgärder. Det ingår i ett ständigt pågående patientsäkerhetsarbete. Enligt en rapport som redovisats i omsorgsnämnden sker i snitt två fall per dygn.

– De sker dygnet runt, men oftast tidiga kvällar, kvällar och nätter. Ofta på väg till och från toaletten, säger Siv Gunnarsson.

Balansgrupp

Arbetsterapeuten har ansvar för fallrapporterna och just nu jobbas det för att ta fram ett enkelt instrument för att alla ska göra lika. I dag sker rapporteringen på olika sätt.

Ett försök har gjorts på Björkhaga där en balansgrupp startat och träffas en gång i veckan.

– Vi ser att det ger resultat. Ambitionen är att utöka insatserna, säger Siv Gunnarsson.

Dokumentationen av fallolyckor startade inom omsorgen 2005. Uppgifterna rapporteras inte till Socialstyrelsen. Några jämförelser med andra kommuner har inte gjorts ännu, men kan ingå i det fortsatta arbetet, anser Gunnarsson.

Mer läsning

Annons