Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt under ett tak blir ett lyft

Med flytten till Klockarvägen får Hällefors folkhögskola mer ändamålsenliga lokaler och verksamheten samlas nu till en enda plats.

Annons
Överens. Boab ska bygga och folkhögskolan ska hyra. Det är Susanna Stark och Svante Actins eniga om. Det är husen bakom i bild som ska byggas samman.

– Det blir ett lyft för oss med den nya skolbyggnaden. Visserligen får vi högre hyreskostnader än vi har nu, men det klarar vi. Folkhögskolans ekonomi är god, säger Susanna Stark, rektor på folkhögskolan.

Som NA berättat beräknas nybygget och ombygget av Klockarvägen 14 och 16 kosta 6,2 miljoner kronor. Ett hyreskontrakt på tio år har slutits mellan Hällefors bostads AB, Boab, och Hällefors folkhögskola.

– Självklart har vi gjort en riskbedömning på det här projektet. Det blir ett av de större nybyggen vi har gjort. Överskottet vi gör med hela projektet de första tio åren blir 2,5 miljoner kronor. Värsta scenariot är att folkhögskolan sedan skulle flytta ut och vi står där med tomma lokaler och kvarvarande kostnader från byggprojektet, säger Svante Actins, fastighetschef på Boab.

Actins framhåller att han tror på projektet som han anser är en satsning med framtidstro för Hällefors.

I de nya lokalerna ska en aula, kallad torget, inredas och en ny teaterhall byggas. De två fastigheterna ska även byggas ihop. Folkhögskolan har en uttalad ambition att vara en öppen mötesplats för hela Hällefors och den ambitionen ska bättre kunna uppfyllas med de nya skolbyggnaderna, tror Susanna Stark.

Susanne Grundström är ordförande i föreningen Hällefors folkhögskola. Hon lyfter också fram det positiva som lokalbytet innebär för skolans verksamheter.

– Folkhögskolan är en av de mer lyckade satsningarna i kommunen. Vi är en stor arbetsplats med 20-talet anställda och vi omsätter 10 miljoner kronor om året. Nu får vi äntligen in hela skolan i ett enda hus, säger Grundström.

Om att det kommunala bostadsbolaget satsar 6,2 miljoner kronor på nybygget för skolan svarar hon:

– Vi har länge påtalat vårt behov av nya lokaler och frågat om vi får flytta in i Folkets hus och i Formens hus. Hade vi fått det hade det inte behövts byggas något nytt.

Gamla Prästkragen, där folkhögskolan finns i dag, ägs av Boab. Teaterhallen intill ägs av Boab. När folkhögskolan flyttar blir fastigheterna utan hyresgäst.

– Prästkragen är redan en förlustaffär för Boab. Kostnaderna för byggnaden är högre än intäkterna, säger Svante Actins på Boab.

Vad som sker med Prästkragen, Lekstigen 2, är inte bestämt. Antingen görs huset om för annan verksamhet eller så river Boab det.

– Vi har erbjudit kommunen att hyra Prästkragen för SFI-undervisningen tills projekt Skola 2010 är klart. Sedan vet vi inte vad som sker med Prästkragen.

Framtiden för Teaterhallen är också oviss. Actins framhåller dock kulturvärdet på Teaterhallen som arkitektritad byggnad.

Hyresavtalet

Så här lyder villkoren i hyreskontraktet, som gäller i 10 år, för Klockarvägen 14 och 16:

Första året betalar folkhögskolan drygt 2,5 miljoner kronor i hyra.

Från år 2 till år 10 betalar folkhögskolan en årshyra på drygt 1,5 miljoner kronor och uppåt enligt index.

Om hyreskontraktet sedan förlängs blir årshyran lägre enligt överenskommelsen.

Mer läsning

Annons