Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andraplats i JSM i rally för Emil, 21 år

Emil Karlsson, 21 år, inledde rallysäsongen med en andraplats i junior-SM i Östersund i helgen.
– Vi har uppgraderat bilen och får nu ut bättre resultat på tävlingarna, säger han.

Annons
Rallykamrater. Magnus Hermansson och Emil Karlsson. I helgen blev duon tvåa i JSM i Östersund.

I helgen kördes Östersund Winter Rally med JSM. Från Hällefors motorklubb fanns då Emil vid ratten i sin Volvo 940 assisterad av teamkamraten och co-drivern Magnus Hermansson.

– Vi körde i mål som tvåa i första deltävlingen i JSM. Nu återstår fyra sommartävlingar som vi förstås hoppas ska räcka till seger i JSM totalt, säger Emil.

Vi träffas i garaget hemma hos Emil i Hällefors. Den orangefärgade Volvon som Emil och Magnus tävlar i står parkerad i garaget. Emil berättar om bilen.

– Jag köpte den här bilen 2012 och har efter detta hela tiden arbetat med att förbättra och uppgradera den. Vi har vid nyåret satt in en ny starkare motor, bytt växellåda och bromsar.

Motorbytet var en nödvändighet för att ta bättre placeringar i tävlingsfältet.

– Förra året tyckte vi att vi tog i ordentligt på sträckorna men vi fick ändå inte till de där tiderna vi jagade. Så fick vi låna en motor till bilen vid en tävling och då hände det saker. Så jag beställde en likadan motor till vår bil.

Tävlingsklassen är trimmat 2-hjulsdrivet. Med motorbytet ökade prestandan från 220 hästkrafter till 278. Och nu började genast resultat ses på tidtagaruret ute på tävlingarna. I januari körde de en tävling i Östersund. De vann klassen och blev trea totalt. I februari vann de sin klass i Midvintersprinten i Hällefors. För knappt två veckor sedan vann de sin klass i Dan Anderssons minne i Grängesberg. Och gångna helgen tvåa i JSM i Östersund efter Pontus Åhman/Johan Johansson.

Till helgen åker de till Lima i Dalarna för nästa tävling. Och det gäller att vara med så mycket som möjligt på tävlingarna framöver.

– Målsättningen i år är att lyckas så bra vi kan i junior-SM och att framför allt åka så många tävlingar som möjligt för att få mer rutin och öka farten. Det är ju på tävlingarna som vi även får den viktiga träningstiden, säger Emil.

– Förra säsongen körde vi totalt hela 23 tävlingshelger, berättar Magnus.

Teamet har hållit ihop sedan Emils rallystart år 2011. Före det hade Emil både kört folkrace och rallycross på egen hand. Nu testade de en tävling som lag i Volvo originalcupen och båda tyckte att det kändes bra och att det fanns något att jobba vidare på. 2012 och 2013 blev två fulla tävlingssäsonger. I fjol blev de bland annat totalsegrare i Vintercupen i sin klass.

Magnus har många år i motorsporten bakom sig och sedan 1999 har han agerat co-driver, framför allt åt Ingvar Nilsson, Hällefors MK, och Petra Nordqvist, MK Kopparberg.

Mer läsning

Annons