Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna har fullt fokus när larmet går

Att hålla huvudet kallt när det hettar till och samtidigt vara snabb. Anna Edman är brandman inom Bergslagens räddningstjänst.

Annons
Snabba ryck. Fullt fokus gäller när Anna Edman hoppar i brandkläderna och därmed brandmannarollen. Fem minuters inställelsetid gäller. Sedan rullar bilarna ut.

Hon ger ett avslappnat intryck och skrattet ligger ofta nära. Vi träffas på brandstationen i Hällefors, en plats där Anna känner sig riktigt hemma. Hit kommer hon inte bara när det är fråga om skarpt läge och utryckning utan även på fritiden. Träning är ett stort intresse och på gymmet i huset är hon en flitig gäst.

Anna är inne på sitt fjärde år som brandman.

– Jag var sugen på att prova något nytt och hamnade av en slump på Brt:s hemsida. De sökte folk och jag chansade.

Nyfikenheten är en drivande kraft och viljan att lära sig nya saker. På frågan om hon är äventyrlig rycker Anna lite på axlarna, funderar en stund och nickar sedan.

– Kanske, en smula. Det kändes åtminstone som en utmaning. Klart jag var nervös när jag kom hit för att göra provtestet. Lät hur jobbigt som helst, men samtidigt hade jag inget att förlora.

Testet är omfattande med många olika delar, men Anna klarade sig igenom utan problem.

– Självklart var det slitsamt, det ska det vara. Det ställs tuffa krav när ute på fältet. Man måste veta att kapaciteten finns.

Var tredje vecka är det jour.

Under sju dagar hänger larmdosan med och på natten ligger kläderna i en viss ordning, skorna står på språng och bilnycklarna på sin givna plats i hallen.

Allt ska gå att greppa på vägen mot brandstationen.

I det egna skåpet är allt ordnat och utrustningen är snart på plats. Allt får bara ta högst fem minuter. Då rullar bilarna ut.

– På väg till brand- eller olycksplatsen fördelas uppgifterna. Var och en ska veta vad den ska göra. Sedan kan allt ändras. Vi vet ju inte exakt vad vi kommer till.

Larmet är en riktig pulshöjare och adrenalinpåslaget blir ett faktum.

Fokuseringen måste vara total.

– Rädd? Nej, det går inte att tänka så. När jag hoppar i kläderna på stationen tar jag samtidigt på mig brandmannarollen.

Att vara flexibel är nödvändigt, men också professionell. Det Anna och hennes kollegor möter kan vara tufft, men då fordras också handlingskraft. En viss distans krävs för att klara uppgiften.

– Jag glömmer inte vad jag upplevt, men jag låter det inte heller gå in på djupet.

Anna är enda kvinnan på stationen i Hällefors, men känner sig inte särbehandlad.

– Det är ingen idé att någon försöker. Jag skulle bara bli förbannad, säger Anna och skrattar.

Personligheten har störst betydelse, inte kön. Att kunna samarbeta och samtidigt förmå fatta egna beslut blir viktiga nycklar till framgång.

Branmannasysslan är en utmaning som Anna trivs med.

Anna Edman

Namn: Anna Edman.

Ålder: 35 år.

Familj: Sambon Mattias Kjellberg.

Bostad: Villa i Hällefors.

Utbildning: Undersköterska, brandman.

Jobbar: I laboratoriet på Spendrups Bryggeri. Är anställd som deltidsbrandman inom Bergslagens räddningstjänst, stationerad i Hällefors.

BRT: Består av 20 brandmän fördelat på tre grupper. Vid stort larm rycker full styrka ut – en styrkeledare och fem brandmän.

Mer läsning

Annons