Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneli älskar Hjulsjö

Att bo i glesbygd är inte svårare än att bo i staden. Fördelarna på landet är däremot fler. Det tycker Anneli Björåsen, en av många eldsjälar som får Hjulsjö att leva vidare.

Annons
Det är som att bo i en sagobok. För Anneli Björåsen betyder Hjulsjö oerhört mycket.

Väskorna står packade för avresan till Australien. I två år ska Anneli Björåsen jobba i sitt andra hemland, som projektledare för en teaterverksamhet på universitetet i Melbourne.

– Längre än så törs jag inte skriva några kontrakt. Hemlängtan kan bli för stor.

Då menar Anneli längtan till Hjulsjö där hon också bott stora delar av sin uppväxt och där föräldrarna nu slagit ner bopålarna.

– Första året i grundskolan gick jag i Australien, andra klass i Järnboås. Trean började jag i Hjulsjö och var faktiskt den allra sista eleven som gick i sexan här. Årskursen flyttades till högstadiet i Hällefors, men jag fick stanna kvar på skolan en kortare tid eftersom hela familjen skulle flytta.

”Som i Narnia”

Tillsammans med föräldrarna och de två yngre syskonen har det blivit en del resor. Familjen har bott långa tider i Australien men även gjort nedslag i Hongkong.

– Det där med permanent ska man vara försiktig med.

– Man vet aldrig, säger Anneli och skrattar.

Kärleken till Hjulsjö har ändå växt sig oerhört stark.

– Kanske man måste flytta härifrån för att verkligen förstå hur fantastiskt det är här. Jag vaknar varje morgon och då jag ser ut genom fönstret känns det som att bo i en sagobok. Som i Narnia.

Hon blir lyrisk i sitt sätt att uttrycka sig om den egna hembygden.

Det har också gjort henne till en av flera eldsjälar i byn. Anneli tycker om att ha fart och fläkt omkring sig. Det ska gärna hända något.

– Och då får man ta tag i det själv.

Det känns självklart att vara aktiv i byföreningen där Anneli skött mycket av den sociala verksamheten. Hon har lett gympagrupper och ordnat triatlontävlingar, funnits med i Hjulsjö-joggen både på arrangörssidan som i tävlingsspåret, deltagit i luciafirande och fotbollscuper.

– Det känns så enkelt. Här bjuder folk verkligen på sig själva och delar med sig.

Kommer längta tillbaka

Men Anneli kan också konsten att bjuda på sig själv. Hon sprudlar av livsglädje och energin hämtar hon i Hjulsjö.

– Det är här det verkliga livet finns.

– I alla kroppsdelar känns det att här är hemma.

– Många tror att det är besvärligt att bo i glesbygd, men så är det inte. Det mesta som folk gör i stan kan man också ordna här. Vi har kanske bara lite längre till mjölken.

Visserligen flyttar hon till Australien igen, men bara för en tid.

– Jag vet att jag kommer att längta tillbaka, till människorna, landskapet – ja hela samhället. Det sitter i fötterna. De vill vandra hem hela tiden.

– Så alla lov och större helger kommer jag hem, deklarerar hon klart.

Mer läsning

Annons