Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu oklart var fråganom Sörgården ska avgöras

Frågan om Sörgården i Grythyttan måste avgöras i kommunfullmäktige anser vissa. Meningarna i kommunstyrelsen är dock delade. Nu får fullmäktiges presidium bollen.

Annons
Demonstration. Omsorgsnämndens beslut att lägga ner ålderdomshemsdelen i Sörgården upprör invånarna. Ulla Werdin och Gunilla Lindén var en av många plakathållare under fjolårets demonstration.ARKIVBILD: BIRGITTA SKOGLUND

Sture Beckman (GL) har i ett medborgarförslag tryckt på att nedläggningsbeslutet om att Sörgården bör bli en fråga för kommunfullmäktige. Beckman anser beslutet får så stora konsekvenser att det faller utanför omsorgsnämnden befogenhet.

– Det handlar inte bara om nedläggning av tjugo vårdplatser utan även om skolans framtid, säger Barbro Stein (GL).

Berör många

Beckman har i sitt medborgarförslag påpekat att ärendet även berör Hällefors bostads AB, kommunens fastighetsbolag samt även bildningsnämnden. Beslut av sådan karaktär måste enligt Beckman tas av personer som har ett övergripande ansvar.

Stein hänvisar också till den stora oppinion nedläggningsbeslutet väckt bland kommunbor som därmed visar att frågan har stor betydelse för kommunen och dess invånare. Hon anser att frågan är av större principiell art och enligt kommunallagen ska den då tas upp i fullmäktige.

Allan Myrtenkvist (S) håller inte med om att digniteten på frågan är så stor.

– Alla beslut får ekonomiska konsekvenser liksom alla förändringar, säger han.

Enligt kommunchef Lena Sahrblom är det kommunfullmäktige som avgör om någon nämnd har gått över sin befogenhet och/eller delegation. Kommunstyrelsen har därför beslutat att ärendet skickas till fullmäktiges presidium. Det får avgöra om kommunfullmäktige ska ta upp ärendet eller inte.

Mer läsning

Annons