Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarsfrågan kring vattnet utreds

Länsstyrelsen undersöker vidare om kommunen är ansvarig att förse boende i Silvergruvan med bra vatten. I dag innehåller vissa brunnar arsenik.

Annons

Efter en undersökning av Bergslagens kommunalteknik gällande vattnet i Silvergruvan har Hällefors kommun på förekommen fråga om ansvar från Länsstyrelsen gett ett svar. Enhetschef Katja Sällström konstaterar att kommunen i princip frånsäger sig ansvaret.

Vissa brunnar innehåller arsenik, men kommunen pekar på att hushållen är för få för att de ska knytas till det kommunala VA-nätet.

– Nu går vi vidare och samlar in mer information, säger Katja Sällström som har för avsikt att kontakta BMB, Bergslagens miljö- och byggkontor i ett första steg.

– Vidare söker vi kartmaterial och därefter ett besök på plats för att bilda en egen uppfattning om situationen.

Länsstyrelsen bedömer sedan, enligt Sällström, om lagen om allmänna vattentjänster visar ett kommunalt ansvar att boende i Silvergruvan får bra vatten. Beslut fattas efter semestrarna.

Orsak till föroreningen är tidigare gruvverksamhet och kan härledas till ett gammalt vaskverk. I samband med ett saneringsprojekt då tonvis med förorenade jordmassor fraktades bort uppdagades att även dricksvattenbrunnar innehåller för höga halter arsenik.

Mer läsning

Annons