Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetstidsmodellerfår inte kosta pengar

Arbetstidsmodellerna som kostar kommunen pengar ska tas bort. Det är en del i det större besparingsförslag som lagts fram i omsorgsnämnden.

Annons

Totalt har omsorgsnämnden ett sparbeting på 18,4 miljoner kronor. Beslut om en rad olika reduceringsåtgärder skulle redan ha fattats, men flera utredningar pågår fortfarande som ska bringa klarhet i kostnader och konsekvenser.

Arbetstidsmodellerna har länge varit en het potatis bland politikerna. Socialdemokraterna med nämndordförande Lilian Stenqvist i spetsen har värnat om arbetssättet och hävdat att det på sikt ändå ger en besparing, trots kostnader i dagsläget. På sikt menar Stenqvist att modellerna ger friskare personal och därmed sänker sjukskrivningstalen.

Personalen har tagit strid i frågan och försökt övertyga politikerna att modellerna är värda att satsa på.

Nu har nämnden till sist kommit fram till en kompromisslösning. Förslaget att lägga ner arbetstidsmodellerna helt avslogs. Däremot beslutades att de arbetstidsmodeller som kostar pengar ska bort. Även de arbetstidsmodeller som innebär arbetstidsförkortning och där sysselsättningsgraden utökats ska försvinna.

Enligt Lilian Stenqvist berörs flertalet av den personal som jobbar i någon typ av modell. Dock inte alla.

Besparingen skulle enligt kommunens egna beräkningar bli närmare 1,4 miljoner kronor.

I ett tillägg till beslutet bestämdes att omsorgsförvaltningen i fortsättningen ska förlägga personalens arbetstid på bästa sätt inom den budgetram man har.

– Arbetstidsmodellerna har länge varit en politikerfråga men förs nu över på tjänstemannanivå. Där hör frågan också hemma, säger Lilian Stenqvist.

Mer läsning

Annons