Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askgravplats ett alternativ

Askgravplatsen blir ett alternativ vid gravsättning av avlidna. Vid en ceremoni på Hällefors kyrkogård uppmärksammades den ny anläggningen som redan tagits i bruk.

Annons
Begravningsalternativ. Kyrkoherde Arne Rubin och kyrkogårdsföreståndare Calle Geschwind ordnar med blommorna vid askgravplatsen inför ceremonin.

– Många anhöriga som begravt sina kära i minneslund kommer till mig efteråt. De upplever att de inte har något namn att komma till och ångrar sig.

Vill ha något mer

Kyrkoherde Arne Rubin förklarar bakgrunden till askgravplatsens tillkomst i samband med ceremonin på kyrkogården. Anhöriga som inte vill ha en traditionell grav känner att de ändå vill ha något mer än en minneslund att gå till. Den kan upplevas alltför anonym.

Rubin och kyrkogårdsföreståndare Calle Geschwind började prata om en askgravplats, dess utformning och placering. Nu finns den vid sidan av Hällefors kyrka.

– Det kändes viktigt att använda lokalt material, förklarar Geschwind och pekar på de tre stora stenarna i Grythytteskiffer som rests i rundeln som utgör askgravplatsen.

I varje sten finns ljushållare som markerar platsen för var askan placeras och namnskylten på den avlidne ska sitta. I dag finns plats för 48 askor.

– Detta är bara början. Fler stenar kan resas i rundeln i framtiden om behovet finns, säger Geschwind.

– Det är med stolthet jag sett hur ni har jobbat fram detta, säger Rubin och riktar sig till de anställda på kyrkogårdssidan som gjort grovarbetet.

”Riktig satsning”

En liknande anläggning med en sten planeras även till Hjulsjö kyrkogård.

– Jag är övertygad om att detta är en riktig satsning, säger begravningsombud Uno Rehn som tror det är viktigt att satsa på olika begravningsformer.

Anläggningen på Hällefors kyrkogård och den planerade i Hjulsjö har kostat församlingen 170 000 kronor.

Mer läsning

Annons