Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askgravplatsska anläggas

En askgravplats ska anläggas på kyrkogården i Hällefors. Det har diskuterats inom Hällefors-Hjulsjö kyrkliga församling.

Annons

Askgravplatser blir allt vanligare förklarar kyrkorådets ordförande Bo Nilsson. Den är ett mellanting mellan en vanlig gravplats och minneslund.

– Vi har märkt att många ångrar sig efter att ha valt minneslund till sina anhöriga. Man vill ha ett namn på gravplatsen.

Askgravplatsen innebär att askan grävs ner inom ett visst område. Det blir ingen särskild plats angiven utan en gemensam gravplats, men var och en som begravs här får en namnbricka uppsatt. Askgravlunden sköts sedan av kyrkogårdsförvaltningen.

– Frågan har diskuterats några år och vi har en öppen plats på norra kyrkogården, invid kyrkan i Hällefors som skulle passa.

Klart till sommaren

Utformningen är dock inte klar ännu. Tillsammans med belysning och lite annat som också ska ske på kyrkogården beräknas kostnaden till omkring 100 000 kronor.

Förhoppningen är att askgravplatsen ska kunna invigas till sommaren.

– Sedan får vi undersöka möjligheterna att göra liknande anläggningar på södra kyrkogården i Hällefors och på kyrkogården i Hjulsjö, säger Bo Nilsson.

Mer läsning

Annons