Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återbruket vill ha bidrag

Hela människan Återbruket hotas av konkurs. Nu vill föreningen ha 300 000 kronor av kommunen i ett engångsbidrag eller som ett amorteringsfritt lån.

Annons

Skatteverket begärde i november 2009 Återbruket i konkurs. I februari beviljades Återbruket uppskov av tingsrätten till den 18 mars. Återbruket tänker be om förlängt uppskov.

En försäljning av huset som föreningen äger på Bergmästarvägen har undersökts. Försäljningen har föreningen lagt åt sidan.

– Vi äger huset och har inga skulder på det. Att sälja huset till ett underpris och sedan hyra samma lokaler blir dyrare för oss, säger Bo Nilsson från styrelsen i Återbruket.

Bakgrunden till de ekonomiska problemen är att när huset anslöts till fjärrvärmen så skedde det med en kalkyl om ekonomiskt stöd från kommunen. När kommunen sedan bara gav ett bidrag på 5000 kronor, föreningen hade räknat med att få ett högre bidrag, var en skuld till Hällefors värme ett faktum. En skuld som hamnade hos Kronofogden vilket i sin tur ledde till att Återbruket under 2009 inte fick några lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

– Vi hade 312 000 kronor i budget för lönebidrag och i stället uppstod det skulder för obetalada arbetsgivaravgifter för tre anställda, konstaterar Nilsson.

I dag jobbar bara en anställd kvar. Framtiden för Återbruket är oviss. Föreningen hoppas att en lösning kan hittas så verksamheten kan fortsätta.

Tufft utan bidrag

– Vår second hand-butik ger inkomster på 300–400 000 kronor om året, men det är ingen lätt uppgift att driva verksamheten, framför allt inte utan bidrag.

– Försäkringskassan, arbetsförmedlingen och till och med kommunen har placeringar hos oss och det vore fullt rimligt att vi även får ett årligt bidrag till verksamheten från kommunen, säger Nilsson.

I dag ger Hällefors-Hjulsjö församling 40 000 kronor om året till Återbruket och Grythyttans församling ger 20 000 kronor.

Den 23 mars tas ärendet upp i kommunstyrelsen. Vilket beslut som då eventuellt tas vill inte Peter Carlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, spekulera i.

Mer läsning

Annons