Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återplanering av björk på Prästgatan dröjer

Ännu är det inte helt klart när och hur träd ska återplaneras på Prästgatan i Grythyttan.– Det finns flera saker som ska utredas först, berättar Arne Tschentscher, stadsträdgårdsmästare i Bergslagens kommunalteknik, BKT.

Annons

Det var i somras som Trafikverket fällde ett tjugotal björkar på Prästgatan. Träden var gamla och i så dåligt skick att de togs bort av trafiksäkerhetsskäl. Ytterligare några träd har dessutom plockats ned vid tidigare tillfällen i centrum av samma orsak.

Redan när åtgärderna skedde så talades det om att trädallén skulle ersättas. Men när det ska ske är fortfarande oklart.

– Kommunen är markägare men det är Trafikverket som är väghållare och som ska se till att återplantering sker. Jag ska inom kort ta kontakt med Trafikverket i detta ärende men att återplantering sker i år är inte troligt.

Innan plantering av nya träd ska ske ska helheten i trafiksituationen i Grythyttan först kartläggas.

– Vi ska bland annat diskutera hur hänsyn på sträckan ska tas till gående och cyklister och kanske om en trottoar behöver anläggas separat intill. Det måste också kollas med vår VA-avdelning om hur ledningar ligger i marken där och om grävningsarbeten kan komma att ske. Vi vill inte plantera träd som sedan kan riskera att få skador på rötter om det måste grävas.

Hur återplantering ska utföras är inte heller bestämt. Det kan bli fler eller färre antal träd än antalet avverkade träd. Det måste inte heller vara björk som återplanteras utan ett annat trädslag kan väljas. Dock är det mest sannolikt att det blir nya björkar igen, enligt Arne Tschentscher.

Mer läsning

Annons