Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärden ger inget jobb

Tidsgränsen är nådd och Rose-Marie Sveder måste sluta. Något jobb har sysselsättningen på trygghetsboendet Sörgården inte lett till. Men det hade Rose-Marie inte heller räknat med.

Annons
Betydelsefullt. Rose-Marie Sveder omfattas som arbetslös av sysselsättningsfasen (Fas-3) där hon sätter guldkant på tillvaron på trygghetsboendet i Grythyttan. Nu måste hon sluta. Stelbenta regler tycker både Rose-Marie och de gamla, här Inga Hellström och Ingegerd Öberg.

Stämningen är låg, men också en smula upprörd. Asta Jessen är bestämd i tonen och knyter näven när hon talar om vad hon tycker.

– Ta inte ifrån oss det lilla vi har. Rose-Marie är viktig för oss.

Varje vecka, tisdagar och onsdagar, kommer Rose-Marie till trygghetsboendet Sörgården. Med sig har hon nybakat fikabröd och ser till att kaffepannan kommer på. Borden dukas och snart dyker de boende upp från sina bostäder. Trygghetsboendet har ett tjugotal hyresgäster och samlingssalen fylls snart av människors skratt och prat.

Rose-Marie är arbetslös sedan flera år tillbaka. Hon omfattas i dag av den så kallade sysselsättningsfasen, det som tidigare kallades Fas 3.

– Min uppgift är att sätta lite guldkant på tillvaron för de gamla. Måndagar ser jag till att brödet bakas och sedan kommer jag hit ett par dagar och finns här i några timmar. Jag gör även hembesök hos några äldre personer.

Sysselsättningsplatsen fick Rose-Marie för tre år sedan och nu är tidsgränsen nådd. Enligt reglerna får hon inte vara kvar. Rose-Marie är kritisk.

– Detta har aldrig kunnat leda till något jobb ändå. Det har man vetat från början. Kommunen har inte råd med den här typen av verksamhet.

Det är besparingstider och omfattande sparåtgärder med neddragningar som följd pågår. Kommunens omsorg dras med stora underskott i sin budget och personalen bekräftar att någon guldkantad tillvaro kan de inte erbjuda.

– Finns inte med på kartan att vi skulle hinna. Vi kan bara se till att de basala behoven tillgodoses. Det är klart uttalat att det är så det ska vara, säger en kvinna i personalen som på snabba fötter passerar förbi.

Ingen rim och reson tycker Asta Jessen och Majlis Johansson som ogillar utvecklingen.

– Det är nog långa dagar ändå. Det är så betydelsefullt att Rose-Marie besöker oss. Beslutsfattarna begriper inte det här. Men de blir gamla själva en dag, säger Majlis.

Visst, någon annan skulle kunna få platsen. Men varför flytta runt på arbetslösa i åtgärder som sällan leder till riktiga jobb resonerar Rose-Marie. Hon har erbjudande om ett par andra sysselsättningsplatser, som hon inte tror heller leder till några anställningar.

– Jag har lärt känna de gamla, byggt upp en gemenskap och ett förtroende. Det känns viktigt att förvalta. I det här fallet kan jag tycka att reglerna är väl stelbenta, säger Rose-Marie.

Sysselsättningsfasen (Fas-3)

Sysselsättningsfasen är sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin. Den ingår i det arbetsmarknadspolitiska program som regeringen införde 2007.

Åtgärden ingår i Arbetsförmedlingens verksamhet. Det ska vara en varaktig samhällsnyttig sysselsättning.

Syftet är att ge långtidsarbetslösa aktiviteter och sysselsättning, med målet att få ett arbete.

Den som uppfyller villkoren för a-kassa får aktivitetsstöd med 65 procent av tidigare lön, dock lägst 320 kronor per dag.

Uppfylls inte villkoren för a-kassa utgår ingen ersättning alls utan deltagaren hänvisas till kommunens försörjningsstöd.

Mer läsning

Annons