Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder för icke simkunniga

Rektorerna upprättar sedan i våras åtgärdsprogram för de skolbarn som inte uppnår målen i simundervisningen. Detta efter idrottslärarnas larm om dålig simkunnighet bland eleverna.

Annons

I vintras påtalade idrottslärarna hur illa det var ställt med simfärdigheten bland elever i Hällefors kommun.

Statistiken som presenterades för nämnden berättade att bland eleverna i årskurs 4 bedömdes över hälften inte vara simkunniga, i femman var 35 procent ej tillräckligt simkunniga och i årskurs 1 på gymnasiet var den siffran 26 procent. Svenska Livräddningssällskapets definition av simkunnighet är att kunna simma på djupt vatten i 200 meter varav 50 meter ryggsim.

I Nora och Filipstad

I dag sker skolans simundervisning i badhuset i Filipstad och i Nora. När ett medborgarförslag år 2010 om att kommunen borde bygga en simhall i Hällefors avslogs, med motiveringen att simkunnigheten bland skolbarnen i Hällefors redan var fullgod, så reagerade idrottslärarna.

Lärarana slog larm

Att kommunen inte anser sig ha råd att bygga en simhall var en sak, men att avslå förslaget med att hävda att simundervisningen redan var fullgod, var väl magstarkt ansåg lärarna och de skrev ett brev till nämnden om detta.

När statistiken om den bristfälliga simkunnigheten bland kommunens unga presenterades bestämde nämnden att frågan skulle utredas.

Nu har förvaltningen återkopplat ärendet till bildningsnämnden.

Simundervisning ingår i rektorernas pedagogiska ansvar och ska skötas av rektorerna, fastslår nu nämnden. Och rektorerna har meddelat nämnden att de sedan våren 2011 upprättar åtgärdsprogram för de elever som inte uppnår målen i simundervisningen.

Mer läsning

Annons