Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal tecknas med BMB och BRT

Kommunen tecknar avtal gällande samhällsplanering med BMB. Från oppositionen uttrycks viss skepsis.

Annons
Viktiga frågor. Att lägga över samhällsplaneringen på BMB oroar inte Annalena Järnberg (S).

Beslut har fattats av kommunstyrelsen och är ett led i arbetet med att förändra kommunens organisation. Förslaget har lagts fram av tf kommunchef Hans Karlsson och kommunförvaltningen har nu i uppdrag att teckna avtal med Bergslagens miljö- och byggförvaltning i syfte att man tar över kommunens frågor rörande samhällsplanering.

Kommunens egen samhällsplanerare har redan rationaliserats bort.

Från oppositionen är man inte helt bekväm med situationen. Lars-Göran Zetterlund (C) tycker det är ologiskt att leja bort samhällsplaneringen.

– Den borde finnas i kommunen. Det är oerhört viktiga frågor. Jag är skeptisk, om än motvilligt är jag beredd att ge detta en chans. Med villkoret att vi får löpande rapporteringar från BMB om hur arbetet fortskrider, säger Zetterlund.

Han påpekar att uppföljningen måste komma tätt, helst till varje ks-möte.

– Detta måste vara tydligt. Vi ska ha koll på vad som sker och hur arbetet sköts, säger Zetterlund.

Ks-ordförande Annalena Järnberg (S) upplever inte samma oro, men delar Zetterlunds åsikt om uppföljningar.

– Att detta är viktiga frågor är vi helt överens om och vi måste bli bättre på att kräva återrapportering, säger Järnberg.

Hans Karlsson har diskuterat avtalet med BMB som meddelar att de från och med 1 augusti kan ta sig an arbetet med full kraft och är beredda att leverera det Hällefors kommun beställer.

Enligt Hans Karlsson blir en överflyttning av samhällsplaneringen till BMB en bättre plattform. Det skulle bland annat ge fler personer med liknande uppdrag möjligheter att samarbeta. I det förändringsarbete som pågår inom kommunen är en målsättning att utöka samverkan över huvud taget. Karlsson har tidigare framhållit det som nödvändigt för en liten kommuns överlevnad.

Nu tecknas ett avtal med BMB, men på sikt är tanken att arbetet ska bli en naturlig del i parternas samverkansavtal.

I avtalet är det tänkt att BMB ska jobba vidare med den översiktsplan för Hällefors kommun som ska tas fram.

– Tills den är klar behöver vi mer resurser. Över tid räknar vi med att kunna gå ner i tid, säger Hans Karlsson.

Ks fattade också beslut om att kommunledningen ska teckna avtal gällande säkerhets- och beredskapsfrågor med Bergslagens räddningstjänst. Även här med mål att frågorna blir en naturlig del av BRT:s verksamhet och att de ingår i förbundsordningen. Här är den politiska enigheten större. Thomas Eklund (V) är dock emot båda avtalen.

Mer läsning

Annons