Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalet med kommunchefen ogiltigförklarat

Avtalet om att kommunchefen skulle sluta ogiltigförklarades av kommunstyrelsen i dag.
– Det känns bra att avtalet ogiltigförklarades, säger Annalena Järnberg (S), som skrev under avtalet.

Annons
Avtalet med kommunchefen är ogiltigt. Det fastslog kommunstyrelsen idag, tisdag. Därmed är Lena Sahrblom fortfarande kommunchef i Hällefors.

Avtalet skulle ha betytt att kommunchef Lena Sahrblom hade fått full lön i tolv månader under uppsägningstiden. Sahrblom skulle ha slutat den 1 maj. Avtalet hade när det skrevs under framdaterats till den 1 maj 2013.

Enligt kommunens delegationsordning hade dock inte Järnberg rätt att underteckna avtalet. Det är en sak för kommunstyrelsen att besluta om.

När kommunstyrelsen idag, tisdag, hade möte ogiltigförklardes alltså avtalet.

– Det betyder att kommunchefen nu jobbar kvar tills avtalet går ut i augusti 2014, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ett tillägg till anställningsavtalet godkändes däremot av kommunstyrelsen som nu ger kommunchefen rätt att säga upp sig från sin anställning med en uppsägningstid på tre månader. Det har inte kommunchefen gjort. Just nu är kommunchefen sjukskriven.

Exakt varför Järnberg

underteckande avtalet med Sahrblom har varit oklart och Järnberg har inte velat kommentera saken.

Nu säger Järnberg så här om avtalet för NA:

– Vi hade ett möte där jag, Sahrblom och några fler personer fanns i rummet. Och jag hävdade i rummet att jag inte hade delegation att skriva under avtalet men det utövades påtryckningar mot mig som gjorde att jag skrev under avtalet där kommunchefen skulle sluta.

Vilka fler fanns i rummet?– Det var jag, Sahrblom och några fler.

Varför skulle Sahrblom sägas upp?– Jag ser ingen anledning till att hon skulle få sluta. Jag hade ingen anledning att avskeda kommunchefen när jag tillträder som nytt kommunalråd.

Järnberg säger nu att hon tycker att det känns bra att avtalet som hon undertecknade är ogiltigt.

Ritha Sörling (S) fanns i samma rum som Järnberg när avtalet skrevs under.

- I rummet fanns även personalchef Ann Karlson och kommunchefen själv, berättar Sörling för NA.

Enligt Sörling hade Sörling först uppmanats att skriva under avtalet.

- Jag vägrade skriva under avtalet. Då gjorde Järnberg det. Och det kan inte jag ta ansvar för.

Varför avgick du senare efter kritik från partistyrelsen?- De ansåg att jag borde ha sagt åt Järnberg att inte skriva under avtalet. Att jag skulle ha styrt upp situationen. Jag sade hur jag uppfattat situationen men de hade redan alla svar färdiga. Jag kände att jag inte hade deras förtroende och avgick.

Varför avtalet skrevs har inte Sörling något svar på.

- Jag vet inte exakt varför det avtalet skulle skrivas, men jag vet att det finns samarbetssvårigheter i kommunhuset mellan människor. Och så fanns det här avtalet framför mig som de pratade om att jag skulle skriva under, säger Sörling.

Allan Myrtenkvist (S) och Annalena Järnberg (S) under KS-mötet.
Lars-Göran Zetterlund (C) klev in som ordförande i kommunstyrelsen tillfälligt för att Ritha Sörling (S) nyligen hoppat av uppdraget med omedelbar verkan. På bilden också tillförordnad kommunchef Jessica Jansson och kommunsekreterare Mathias Brandt.

Mer läsning

Annons