Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både ris och ros om agerande kring Fidu

Även Hällefors folkhögskola lade ett bud på inventerarierna från Fidu med ambitionen att driva designutbildningen. Kommunen är medlem i styrelsen för folkhögskolan, men har aktivt jobbat för att Rinman ska få överta Fidu.

Annons

– Vi är ju en av stiftarna i Rinman-stiftelsen och vi anser att det är ett strategiskt riktigt beslut att det blir Rinman som driver utbildningen framöver, säger Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Får med näringslivet

– Fidu handlar om industridesign och genom att koppla Fidu till Rinman, som redan driver gymnasieteknikerprogrammet, får vi även med Ovako och näringslivet i Fidu. Det hoppas vi kan bidra till att utveckla Fidu ännu mera.

Hällefors folkhögskola lade ett anbud på inventarierna från Fidu på 225 000 kronor, vilket var ett lägre anbud än vad Rinman lade. Vad Rinman nu betalar är dock hemligt. Det blir offentligt först när konkursen av stiftelsen Formens hus är avslutad.

Är det Hällefors kommun som ska betala köpet av inventarierna åt Rinman?

– Det är stiftelsen Rinman som betalar för inventarierna, men kommunen är ju med i Rinmanstiftelsen och kommunen tänker stötta Rinman så att utbildningen kommer igång. Och visar det sig att det fattas pengar så ska vi se till att lösa det senare, svarar Zetterlund.

Inga pengar har dock betalats ut från kommunen i nuläget för köpet av Fidu-inventarierna vare sig till stiftelsen Rinman Education eller till konkursboet stiftelsen Formens hus.

”Märkligt agerande”

Att kommunen aktivt väljer att stödja Rinman och inte folkhögskolan för Fidu tycker Zetterlund känns helt korrekt.

Susanna Stark är rektor på Hällefors folkhögskola. Så här kommenterar Stark resultatet av upphandlingen av Fidu-inventarierna:

– Kommunens agerande är märkligt med tanke på att vi också la ett bud och att vi har statliga pengar för vår verksamhet, medan kommunen väljer att satsa kommunala pengar via Rinman i stället.

Har valt avstå

Ritha Sörling (S) var tidigare kommunens representant i stiftelsen för Rinman. Nu är den platsen vakant.

– Jag har, som ordförande i stiftelsen Formens hus, valt att avstå från att delta i diskussionerna kring Rinman och Fidu, säger Sörling till NA.

Mer läsning

Annons