Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara 17 elever till Pihlskolan i höst

Snart drar höstterminen i gång. Då börjar ungefär 250 ungdomar nationella program på gymnasienivå i norra länets två skolor. Bara 17 av dem börjar på Pihlskolan i Hällefors, resten på Lindeskolan.

Annons

Storstan lockar, och det är småorternas problematik. Så sammanfattar rektor Annika Eriksson på Pihlskolan i Hällefors de låga antagningssiffrorna.

– Det är en trend vi har sett under flera år nu, säger hon.

Pihlskolan har aldrig haft särskilt stora klasser, och samundervisning mellan programmen är vanligt. Annika Eriksson menar att även om undervisningen på hennes skola håller god kvalitet är det svårt att konkurrera med större orter.

– Många väljer att åka till Örebro, eller passar på att flytta hemifrån i samband med att de ska börja gymnasiet. Storstan lockar.

Hon påpekar samtidigt att antalet sökande har ökat till Pihlskolans industritekniska program, där alla åtta platserna är fyllda. Alla program på skolan kommer att starta som vanligt i höst, trots att vissa klasser blir väldigt små.

– Man kan välja att frysa ett program om det är få elever, men vi har valt att starta alla ändå, säger Annika Eriksson.

Det är inte heller bristen på elever som är den stora orosfaktorn för Annika Eriksson, utan svårigheten i att hitta behöriga lärare som är beredda att åka till de norra länsdelarna.

– Lärare måste ha ämnesbehörighet i dag, och kan vi inte få hit lärare som har det får vi allvarliga problem.

Hon understryker också att Hällefors politiker vill att skolan ska finnas kvar. Exakt hur framtiden ser ut är dock svårt att avgöra i dag.

– Vi får se om den här trenden med få elever fortsätter, men i nuläget har vi inga planer på att göra några förändringar.

På Lindeskolan är det annorlunda. Där är strax över 230 elever antagna till de nationella programmen, och totalt börjar runt 260 elever gymnasiet där i höst.

– Vi är en stor organisation i utgångsläget, så vi har inte fyllt alla platser, säger gymnasiechef Leif Lindström.

Och även om antalet antagna elever är mångdubbelt det för Pihlskolan, känner Lindeskolan också av konkurrensen med Örebro.

– Visst gör vi det. Det är relativt nära och det finns bra förbindelser, så vi kör en hård match med skolorna där.

Leif Lindström är dock nöjd med antalet antagna elever till höstens terminsstart.

– Antalet ungdomar i gymnasieålder minskar, men vi har ändå ökat vår andel elever så vi är väldigt nöjda.

Till höger om texten hittar du länkar till antagningslistorna.

Antagningslistorna

Industriprogrammet Hällefors.

Bygg- och anläggningsprogrammet Lindesberg.

Mer läsning

Annons