Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro Stein tar överi omsorgsnämnden

Ordföranden bestämmer dagordningen, punkt slut. Med fast hand fattar Barbro Stein (S) rodret för omsorgsnämnden och ser fram emot uppdraget.

Annons
Med beslutsamhet och hårda nypor tar Barbro Stein (S) itu med uppdraget som omsorgsnämndens ordförande.

Hon har lätt att engagera sig och har av eget intresse informerat sig om situationen i Hällefors kommun och omsorgsnämnden.

Barbro Steins intresse för samhällsfrågor och näsa för det organisatoriska har fått henne att tacka ja till uppdraget som omsorgsnämndens ordförande efter Lilian Stenqvist som valt att avgå.

Ett år har Stein lovat att hålla i klubban, sedan, om frågan kommer, får hon se.

För sex år sedan bosatte sig Barbro Stein tillsammans med maken Bertil Johnson i kommunen. Hon är ursprungligen stockholmare och han norrlänning och senast bodde de i Malmköping.

Båda har tidigare erfarenhet av kommunpolitik. Barbro Stein har också chefsuppdrag i bagaget och har drivit eget företag.

Just nu jobbar hon som jobbcoach för arbetsförmedlingen och kommer att delvis behålla den tjänsten parallellt med politikeruppdraget.

Möjligheten att påverka driver Barbro Stein liksom känslan att föra samhället framåt. Att det blir tufft att ta itu med omsorgsnämnden är hon väl medveten om.

– Vi ska spara mer än 18 miljoner kronor.

Ett sådant faktum talar sitt eget språk. Hon är på det klara att här krävs hårda tag, men förnuftiga sådana.

– Viktigast av allt är helhetsbilden, den måste nämnden ha klar för sig innan beslut fattas.

Helheten viktig

Områden eller enheter ska inte ställas mot varandra.

– Jag ser att strider finns. Hällefors kommun är inte större än vi kan famna allt-ihop. Vi måste se kommunen som en helhet, se samordningsvinsterna.

Hon saknar riktlinjer och statistiskt underlag. I en tillbakablick i nämndens protokoll ser hon att beslut om besparingar fattats, men ändå har inget skett.

Det är med bestämdhet och målmedvetenhet Barbro Stein tar sig an uppdraget att leda omsorgsnämnden. En handlingsplan har hon redan upprättat som ska presenteras vid den extranämnd hon kallat till den 13 januari.

– Nu måste alla se framåt och förstå helheten. Jag måste också få en uppfattning om vilken kunskapsnivå som finns i nämnden.

Svårt men spännande

För Barbro Stein handlar det om att börja från grunden.

– Rekonstruktion, helt enkelt.

Omorganisationer har hon varit med om tidigare. Viktigt nu är att hitta rätt för den här kommunen, få balans. För detta är hon beredd att ta strid. Att inte vara från orten, inte ha några som helst bindningar eller kopplingar till verksamheter eller personer tror hon kan vara en fördel. Det ger möjligheten att vara praktisk och rationell utan att för den skull vara känslolös. Här gäller det att hitta det bästa för ekonomin och för människorna som jobbar i verksamheten. Ett mål är att jobba bort motsättningarna och få alla med på samma tåg.

– Visst blir det svårt, men samtidigt spännande.

Mer läsning

Annons