Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn för dåliga på att simma

Simkunnigheten hos barnen i Hällefors är inte tillräcklig, varnar idrottslärarna på skolorna. Det behövs simskolor på somrarna, en simhall i Hällefors och mindre barngrupper vid simundervisningen.

Annons

När ett medborgarförslag om att bygga en simhall i Hällefors fick avslag och kommunen motiverade det med att simkunnigheten hos skolbarnen redan är fullgod reagerade idrottslärarna.

– Vi kan förstå argumentet att kommunen inte anser sig ha råd att bygga en simhall, men att svara att en simhall inte behövs i Hällefors för att simkunnigheten redan är fullgod är fel. Vi har påpekat brister i simundervisningen i flera år, säger idrottslärare Maria Palm.

Skrev till nämnden

Läroplanen är tydlig med vad eleverna ska ha uppnått i simkunnighet från skolår 5 och uppåt. I januari på en lärarträff diskuterade idrottslärarna förutsättningarna för att bedriva simundervisning i kommunen och tillsammans skrev de sedan ett brev till bildningsnämnden om detta.

De presenterar statistik: I årskurs 4 bedöms 57 procent av eleverna ej vara simkunniga (Svenska Livräddningssällskapets definition av simkunnighet är att simma på djupt vatten i 200 meter varav 50 meter ryggsim). I årskurs 5 är 35 procent inte tillräckligt simkunniga och i årskurs 1 på gymnasiet 26 procent. Det påpekas också att elever som ändå klarar att simma 200 meter kan ha en bristfällig teknik vilket gör att de får svårt att klara livräddningsproven.

Simhall skulle underlätta

I dag reser grundskolan till Filipstads simhall för simundervisning och gymnasiet till Nora. Lärarna ger ett antal förslag för att förbättra förutsättningarna för simundervisningen, bland annat en simhall i kommunen samt mer regelbunden simundervisning och inte bara provtillfällen.

Mer läsning

Annons