Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn visar vägen framåt

Barn och ungdomar har möjlighet att ge synpunkter på hur samhället kan utvecklas och förändras. I projektet Säkra skolvägar skapas ett digitalt kartskikt som kan ligga till grund för framtida beslut.

Annons
Visar vägen. Alexander Kekokangas ritar in på den digitala kartan vilken väg han tar till skolan. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist finns med och svarar på frågor.

Totalt 240 elever i årskurserna 3–6 samt 9 erbjuds att vara med i en webbaserad enkätundersökning där de via dator svarar på en handfull frågor om trafikvägar och miljöer i kommunen. Niorna fick chansen i går att delta och eleverna avlöste varandra vid datorerna.

På plats för vägledning fanns representanter från Bergslagens kommunalteknik, Bergslagens miljö- och byggförvaltning samt kommunens bildningsförvaltning tillsammans med Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg i norra länsdelen.

Hällefors är en av sex kommuner i landet som genomför ett pilotprojekt tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Man tar fram barnkartor i GIS (geografiskt informationssystem), ett datorbaserat system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data.

Tankeställare

De ungas uppgift är att rita in och markera på kartor vilken väg de tar till skolan, vilka områden de rör sig i på fritiden, favoritområden och områden de anser vara obehagliga samt ge egna förslag till förändringar.

– Jag har redan fått mig tankeställare utifrån svaren hittills. Inom BKT skulle vi kunna göra andra prioriteringar. Det här kan bli ett riktigt bra hjälpmedel i min dagliga gärning, säger Sofie Semstrand.

Upptäcker nya saker

– Vi har alla olika ingångar i detta, men projektet lyfter barnperspektivet och vi upptäcker helt nya saker. Det handlar om elevdemokrati och som kan synliggöras i den politiska processen. Vuxenperspektivet är sällan en brist i dag, säger Mattias Brandt, verksamhetsutvecklare på bildningsförvaltningen.

Eleverna är positiva. Alexandra Bergqvist tycker det är bra att elever får ge synpunkter.

– Själv har jag exempelvis en trygg skolväg, men det kanske inte alla har.

I höst när resultatet sammanställts samlas parterna igen tillsammans med eleverna för att diskutera och analysera. Återkopplingen är viktig, framhåller Linnéa Hedkvist.

– De unga måste känna att de tas på allvar.

Bred bild. Det primära i projekt är säkra skolvägar, men den digitala kartenkäten ger även annan information användbar vid samhällsplanering.

Barnkartor i GIS

Forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har varit med att ta fram Barnkartor i GIS.

Metoden är anpassad för barn från cirka 10 år. Man jobbar med digitala kartor med ritverktyg och en inbyggd enkät.

Resultatet kan sedan användas i frågor rörande exempelvis trafiksäkerhet, folkhälsa eller stadsplanering.

Pilotprojekt

Sex kommuner i Sverige deltar i pilotprojektet Barn­kartor i GIS, däribland Hällefors. Övriga kommuner är Östersund, Borlänge, Göteborg, Trelleborg och Örebro.

Mer läsning

Annons