Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen säljer Majblommor även i år

I dag på eftermiddagen drar elever i grundskolan igång försäljningen av årets Majblomma. Starten sker på torget i Grythyttan respektive Hällefors.

Annons
Jesper Christensson gick i årskurs 5 på Grythyttans skola förra året och sålde tillsammans med sina klasskamrater majblommor. I år är det en ny klass som ska ge sig ut i bygden.

Det är årskurs 5 i Grythyttan och årskurs 4 på Klockarhagsskolan i Hällefors som tagit på sig uppgiften. Vid 15-tiden börjar de sin försäljning på respektive ort. Eleverna ger sig ut i kvarteren för att uppmuntra människor att köpa den klassiska blomman.

Majblommans organisation består av en rad ideella lokala föreningar, 650 000 runt om i landet varav en finns i Hällefors-Grythyttan. Fördelen med mindre föreningar är den lokala kännedomen om barns villkor. Varje lokalförening är självständig och fattar beslut om hur de lokalt insamlade pengarna ska fördelas.

– En del går till skolan och klasserna som säljer, men resten delas ut i bygden till behövande. Kan röra sig om hjälp till glasögon, kulturskoleavgift eller något annat. Det går att ansöka om bidrag, säger Maria Gustavsson.

Något år när skolan har fått pengar har man köpt in bland annat skidor och hockeyhjälmar.

Barnen gör en välgörande insats och lär sig samtidigt hur det är att vara försäljare.

– Barn hjälper barn, och pengarna de får in går tillbaka till bygden. Det känns bra, säger Maria Gustavsson.

Mer läsning

Annons