Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beräknat plusresultat sjönk med 17 miljoner

Hällefors kommun räknar med ett resultat på plus 3 miljoner kronor för år 2012. Det är nästan 17 miljoner kronor sämre än budget. En orsak till detta är sanktionsavgifter mot omsorgsnämnden.

Annons

Budgeten var ursprungligen planerad för ett överskott på drygt 18 miljoner kronor. Detta för att kommunfullmäktige vill sänka kommunens totala årskostnader på sikt. Ett sparmål som, enligt prognoserna, inte kommer att lyckas. De förväntade sanktionsavgifterna på åtminstone 1,5 miljoner kronor, för att kommunen inte erbjudit omsorgsboende inom gällande tidsram, är bara en del i ett större sammanhang. Högre kostnader för försörjningsstöd är en annan del.

Minus 22 miljoner

Det handlar totalt sett om verksamheter som ska tvingas att ställas om efter en krympande pengapåse från kommunfullmäktige.

Men såväl bildningsnämnd som omsorgsnämnd lämnar rapport efter rapport att de inte kan klara sin budget. Omsorgen räknar med ett minus mot budget på 14 miljoner kronor, bildningsnämnden med minus 8 miljoner kronor. Revisorerna har dessutom anmärkt på båda nämnder vad gäller skötseln av ekonomin för 2011.

Förtroendet sviktar

Oppositionen (M, GL och KD) säger nu att de helt saknar förtroende för majoritetens (S, HOB, V och C) ledamöter i bildningsnämnden och omsorgsnämnden. Lars-Erik Eriksson (SD) saknar förtroende för alla ledamöter i dessa nämnder.

M, GL och KD har begärt att bildningsnämnd och omsorgsnämnd avskaffas och att kommunen ska styras av en enda stornämnd, kommunstyrelsen. Det vill inte S, V, HOB och C.

Fran majoritetens sida talas om det förändringsarbete som pågår och att ”det tar tid att vända på en stor skuta”.

– Vi arbetar för att få till en förändringsmodell som bygger på en dialog om hur våra gemensamma medel ska användas, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

– Vi har inte nått ända fram, men vi har också en historia bakom oss med dålig ekonomisk styrning och uppföljning, säger Annalena Järnberg (S).

– Historien är tydlig, det står minus vad gäller driftsbudget i nämnderna som inte klarar uppdraget, säger Christina Johansson (M).

Mer läsning

Annons