Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar inomomsorgen fortsätter

Omsorgsnämnden kommer enligt beräkningarna att få ett underskott på närmare 10 miljoner kronor 2011 vilket är en försämring. Besparingarna fortsätter.

Annons

Underskottet inom omsorgsnämnden har byggts på den senaste tiden med 0,5 miljoner kronor. Orsaken är tomhyror och personalkostnader kopplade till avvecklingen av Sörgårdens ålderdomshemsdel. Färdtjänstkostnaderna har ökat och politikerna har haft fler heldagssammanträden samt utbildningsdagar.

Förvaltningschef Katarina Strömgren Sandh säger att det finns en plan för underskottet och målet är att ha en budget i balans 2014. Men det kräver åtgärder. I år hoppas man kunna plocka hem 1,5 miljoner kronor. Nästa år ska 6,5 miljoner kronor sparas. Alla stenar vänds och även små besparingar diskuteras.

– Många bäckar små, säger Strömgren Sandh.

När det gäller lokaler pågår en översyn och man diskuterar att individ- och familjeomsorgen lämnar lokalerna på Kyllervägen för att flytta in i kommunhusets västra flygel. I nuvarande avtal med Hällefors bostads AB gäller tre månaders uppsägningstid.

– En flytt kan innebära vissa kostnader för ombyggnad i flygeln med tanke på säkerheten, säger Strömgren Sandh.

Förändringen ska ändå på sikt ge en besparing.

– Vi måste våga ändra i ekonomin och försöka hitta andra arbetssätt. Vi måste också våga att det inte blir det bästa alla gånger, säger Strömgren Sandh.

Ett orosmoln är dock eventuella kostnader för ombyggnader som skett på Sörgården. Det rör sig om avskrivningar på omkring 4,6 miljoner kronor som ska betalas till Boab.

– Det kan bli frågan om en engångskostnad, hur hög vet vi inte. Det diskuteras att omsorgsnämnden inte ska behöva bära kostnaden. Men kommunen får ju förstås ta den, säger Strömgren Sandh.

Mer läsning

Annons