Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotek på entreprenadeller i kommunal regi

Biblioteksplanen ska utredas ytterligare och bildningsnämnden har även beslutat att jämföra driften på entreprenad med ett bibliotek i egen regi.

Annons

Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden, framhåller att en hel del saknas i förslaget till ny biblioteksplan. Han vill bland annat att Grythyttans bibliotek finns med i planen, att ansvaret för skolbiblioteket blir mer tydligt och att konsthallens framtida organisering får en långsiktig lösning. Biblioteksplanen bör också återspeglas och ha en tydligare koppling till måldokumentet som gäller för hela kommunen. Digitalisering måste också tas på allvar.

Nämnden anser att planen kan bli bättre och ett nytt förslag ska tas fram.

Hällefors bokhandel AB har drivit kommunens bibliotek på entreprenad sedan 1993 och senaste kontraktet löper ut 2011.

Stefan Backius föreslår att man ska titta över vilka kvalitetsmässiga och ekonomiska konsekvenser det får att driva verksamheten i egen regi jämfört med entreprenad.

Kommunchef Lena Sahrblom har tittat på en del farhågor som finns kring bibliotek på entreprenad som uttalats bland annat av Sveriges författarförbund. Att kommunen skulle förlora styrning och kontroll kan lösas genom en konkret biblioteksplan och ett tydligt avtal. På så sätt kan kommunen ställa krav på personalens kompetens och reglera sin vilja och ambition. Genom regelbunden uppföljning säkerställs att detta efterföljs.

Då frågan om driften ska ses över skjuts en eventuell ny upphandling upp och kommer inte att bli aktuell före årsskiftet. Kommunförvaltningen har till uppgift att se till att verksamheten dock fortsätter som vanligt tills nya beslut fattas.

Mer läsning

Annons