Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekets framtida drift avgörs idag

I dag fattar kommunfullmäktige beslut om biblioteksverksamheten ska drivas på entreprenad eller tas hem och skötas i kommunal regi.

Annons

Våren 2013 beslutade bildningsnämnden att bibliotekets verksamhet ska återtas och drivas i kommunal regi. Sedan 1992 har verksamheten drivits på entreprenad av Hällefors bokhandel AB. Genom åren har upphandlingar gjorts och kontrakt skrivits med företaget.

Frågan om hur biblioteket skulle skötas väcktes av förra majoriteten, en koalition bestående av S, V, HOB och C. Koalitionen sprack för en tid sedan och i dag har kommunen en ny majoritet, S, M, GL och KD.

Det var vid senaste kommunstyrelsemötet som beslutet om att återta biblioteksverksamheten som förslaget revs upp. På initiativ av Christina Johansson (M) sin föreslog att man även i fortsättningen ska pröva möjligheten till upphandling.

Vänsterpartiet protesterar och pekar på den utredning som ligger till grund för beslutet om ett återtagande. Splittring råder i frågan, även inom rådande majoritet. Socialdemokraterna är inte överens. Bildningsnämndens nuvarande ordförande Allan Myrtenkvist (S) säger att entreprenad i detta fall inte är bra. Partikamraten och ledamot i bildningsnämnden Birger Antonsson (S) protesterar också mot de nya vindarna.

Ks-ordförande Annalena Järnberg (S) däremot stöder Johanssons förslag att hålla fast vid att biblioteket även i fortsättningen drivs på entreprenad.

I dag på eftermiddagen tas frågan upp för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige. Mötet hålls i Hällefors Folkets hus och är öppet för allmänheten.

Mer läsning

Annons