Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Topp och bott 2010

Koalition, nostalgi och is är några av ingredienserna år 2010 i Hällefors.

Annons

Överraskning: En koalition som förvånadeValsamverkan över blockgränserna i Koalition 2014 blev årets överraskning. Kommunvalet i Hällefors var en i förväg väldigt svårtippad historia. Det enda som troligen kunde förutspås med en viss säkerhet var att Socialdemokraterna skulle backa.

När så rösterna hade räknats så fanns det inte någon som helst tydlig politisk majoritet längre. Ett försvagat S på den ena sidan och ett inte tillräckligt starkt borgerligt block på den andra.

Dessutom hade Grythyttelistan, GL, klivit in på scenen och erövrat tre mandat och KD och SD hade tagit varsitt mandat i kommunfullmäktige. Till en början var alla partier väldigt avvaktande. Vem hade vunnit egentligen? Från borgerligt håll sades det att S, som största partiet, hade initiativet. Men S, som såg sig som valets förlorare, höll inte med om det. I november blev det så klart att S, Hob, V och C skulle samregera.

Höjdpunkten : Festen med nostalgi i blickNostalgidagarna har allt sedan premiären 2007 varit något av en höjdpunkt på sommaren. Den fjärde i raden arrangerades den 3 juli och denna upplaga var i koncentrerat format. Från att tidigare haft program för ett par tre dagar blev det nu en enda intensiv dag.

Bakom festligheterna stod företagarföreningen, företag, föreningar och ideella krafter. Tillsammans hade de snickrat samman ett program som skulle locka de flesta.

Bland annat drog en parad med barn och ungdomar genom samhället med trumslagare i spetsen.

Ett uppskattat dragplåster var veteranbilsutställningen som år 2010 presenterade närmare 170 fordon på Hällefors torg. Till detta ska läggas mopedklubben Mopedistorna, ett gäng motorintresserade kvinnor som dessutom kom iklädda tidstypiska 50-talskläder.

För det är ju en fest som ska inramas av tider som flytt, där just 1950- och 60-tal ska få stå i fokus.

Reaktion : Äldreboende blev en partifrågaNär omsorgsnämnden fattade beslut att lägga ner det särskilda boendet på Sörgården i Grythyttan blev reaktionerna starka. Nämnas ska att politikerna nu bytte fot från att tidigare bestämt att Gillersgårdens sjukhem i Hällefors skulle tas bort. Framtidens äldreboende hade hamnat i skottgluggen.

Stormöten och offentliga möten om Sörgården arrangerades. En demonstration genomfördes i Grythyttan med stor uppslutning.

Ungefär vid samma tid pågick inre stridigheter i de politiska korridorerna. Barbro Stein hade av S valts till ordförande för omsorgsnämnden, men blev bara efter två månader avpolletterad.

Ulrika Mellkvist (C) tog vid. Stein svarade med att bli frontfiguren i ett helt nytt parti, Grythyttelistan. GL ställde upp i valet med Sörgården som viktigaste frågan. Stödet blev stort och gav tre mandat i fullmäktige.

Bottennapp : Delade meningar om resultatetI mars 2010 var konkursen av Formens hus AB ett faktum. Ambitionen var först att bolaget, med pengar från kommunen, skulle avvecklas sakta, bland annat för att rädda design-utbildningen Fidu. Men det ekonomiska läget blev snart akut och det blev konkurs. 2,1 miljoner kronor saknades i konkursboet.

En revisorsgranskning klandrade senare kommunstyrelsen för att den inte i tid hade uppmärksammat den dåliga ekonomin i Formens hus AB. Även styrelsen för stiftelsen och för bolaget kritiserades skarpt. Men Fidu räddades trots allt och ett glädjebesked för designsatsningen i Hällefors var förstås också att Ikea-stiftelsen i april gick in med 5,5 miljoner kronor i det nödbostadsprojekt som Formens hus driver. Om Formens hus är ett kommunalt bottennapp eller inte råder olika uppfattning om, men innan nyåret begärde Formens ytterligare 1,6 miljoner kronor av kommunen för driftskostnader 2011.

Protest. Engegemanget för ålderdomshemmet på Sörgården var stort i Grythyttan. Över 250 personer samlades till en gemensam demonstration mot omsorgsnämndens nedläggningsbeslut.
Mästare. Johan Karlsson blev Europammästare i bridge när junior-EM arrangerades i somras. Johan spelade tillsammans med Daniel Gullberg från Stockholm.
Splittring. Förslag om förändringar inom kulturskolan skapade två läger inom Socialdemokraterna. Sture Beckman, Pentti Supponen, Peter Carlsson och Susanne Grundström fick inte med sig partikamraterna då de ville utreda frågan mer. Sture Beckman gick senare över till Grythyttelistan och de andra lämnade sina framskjutande positioner inom partiet.
Spelglädje. På Hjuljerns skogsloge hölls spelmansstämma där musiker träffades för att spela traditionell folkmusik och återuppleva det lokala musikarvet. Stefan Backius höll i trådarna för allspelet.
Skola 2010. Byggprojektet på Klockarhagsskolan inleddes i början av året. En satsning på 69 miljoner kronor som ska samla alla grundskoleelever. Ett symboliskt första spadtag togs av eleverna Hannes Horneman och Alice Ylitalo.
Grannsämja. Irene Hedlund i Älvestorp blev utsedd till Sveriges bästa granne av tidningen Vi i villa för sin välvilja mot omgivningen. Här tillsammans med grannen Susanna Porter Öhman och hunden Poppe.

Mer läsning

Annons