Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Vårskrik för kulturen

Med ett skrik i Ronja Rövardotters stil var också kulturmanifestationen Vårskrik invigt. De yngsta fick inleda festen som fortsätter i dag lördag.

Annons
Fullt ös. Grupper av elever avlöste varandra under kulturmanifestationen Vårskrik. Här dansas det på en gräsmatta intill Hällefors torg.

Namnet Vårskrik är hämtat från Astrid Lindgrens Ronja, berättade kulturskolans rektor Marianne Sörenson som inledde festligheterna på torget i Hällefors.

– Astrid Lindgren trodde på barns möjligheter, att de kan, vill och har lust bara de får chansen. Det gjorde kommunen för tjugo år sedan då man bestämde att alla barn ska få pröva olika kulturyttringar. När man får vara med och pröva, upptäcka, ger det också en chans att hitta sig själv.

Marianne Sörenson framhöll vikten av de tidiga erfarenheterna i livet som också kan ge lust i vuxenlivet.

Att få jobba tillsammans med andra och sedan få visa vad man kan har också betydelse anser Sörenson.

Vårskrik fyller på så sätt många funktioner. Kulturskolans aktiva får chans att stå på scenen inför publik men man slår samtidigt ett slag för kulturens alla dimensioner. Årets Vårskrik inleddes med de yngre barnen som spelade och dansade på gräsmattan intill torget. Sedan avlöste programpunkterna varandra med både rockmusik och gatuteater i torgmiljön.

I arrangemanget deltar även Folkhögskolan och utbildningarna inredningsdesign, smyckelinjen och digitalt fotografi har utställningar på DG kafé. Kulturskolans elever har utställning i Hällefors bibliotek. Formens hus är också medarrangör och visar upp designutställningarna.

Dansanta. Ungdomarna bjöd på dans på gräsmattan intill Hällefors torg.
Beredda. De ingår i en liten dans- och teaterföreställning och kikar sig omkring för att få klarteckan att börja.
Ungt spel. Genom kulturskolan får barn och unga chansen att prova olika kulturyttringar, som exempelvis musik.
Ljudligt. Barnen spelade på både vanliga och lite mer ovanliga instrument.
Vårskriket. - Får jag ett v, får jag ett å... Maria Norberg bokstaverade sig igenom ordet vårskrik och fick publiken med sig i ett gemensamt rop.
Full fart. Barnen stod i fokus när kulturskolans Vårskrik invigdes. De yngsta framträdde på gräsmattan intill torget och fick chansen att visa upp sig inför publik.
Gatuteater. Det bjöds på ett par scener ur föreställningen Mod som sätts upp av Folkhögskolans elever på teaterlinjen. Här agerar man mitt på Hällefors torg.

Mer läsning

Annons