Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blomstrande mod ger kraft

Arbetsmyra med beslutsamhet. Renate den Hartog har förmågan att hitta lösningarna men också glädjen.

Annons
Växtlraft. Med beslutsam målmedvetenhet har Renate den Hartog öppnat en blomsteraffär i Grythyttan.

Årstidsväxlingarna finns med bland motiven till att Renate den Hartog stannar i Sverige. Hon kom tillsammans med familjen, maken Marcel Klaassen och de två döttrarna, från Holland för sju år sedan och slog sig ner i Grythyttan.

– Jag besökte ofta Sverige under semestrarna och hade kompisar här. Vi drömde om en sommarstuga, men när företaget Skylt och dekor blev till salu var det inte svårt att fatta beslut om att flytta.

Hela familjen

älskar att tillbringa tid i skog och mark och Renate talar varmt om skiftningarna i naturen.

– I Holland är det helt annorlunda. Här får man verkligen uppleva vår, sommar och höst. Vintern är okej också. Bara det inte är tjugo grader kallt.

Skrattet ligger nära och hon omger sig av en sprudlande energi. Renate ser möjligheterna snarare än hindren. När hon blev arbetslös efter att ha jobbat på ett café i Kopparberg under ett par år tog de kreativa tankegångarna fart. Eftersom Renate är utbildad florist började funderingarna gå åt det hållet.

– Jag hade varit i kontakt tidigare med en blomsterhandlare i Storfors. Bjudit honom till Grythyttan för att vara med i ett arrangemang på torget.

Kontakten var knuten och nu blir det ett samarbete.

– Det känns tryggt. Jag har någon med god erfarenhet att bolla idéer med.

Blomsterintresset är ingalunda nytt. Visserligen funderade Renate som ung på att utbilda sig till veterinär, men när det var dags att välja inriktning på skolan upptäckte hon floristdelen. Renate slog in på den vägen och senare har hon jobbat i blomsteraffärer i Holland.

Nu var det dags att fräscha upp kunskaperna igen.

– Blommor är något som oftast gör människor glada. En bukett sprider glädje.

Att vara egen företagare är kanske inte alltid en dans på rosor, men Renate ryggar inte. Med makens verksamhet är hon väl medveten om vad hon ger sig in i.

– Hårt arbete, men det tycker jag om. Går jag väl in i något satsar jag också allt.

Hon är beslutsam och målmedveten, tycker om att själv bestämma och är inte rädd för att säga vad hon tycker. Renate är en person som gärna engagerar sig och vill gärna hjälpa till där hon kan. Kanske man kan kalla henne ambitiös. Hon har en kreativ kraft och sinne för att organisera.

Att bli egen företagare och blomsterhandlare blir en utmaning, inte minst med tanke på att en liknande rörelse nyligen lagt ner i Grythyttan.

– Modigt, sa någon, men jag vet inte. Jag gör ett försök så får vi se. Jag tror detta är bra för Grythyttan också, säger Renate.

Mer läsning

Annons