Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boab-styrelsen vill samverka med Ljusnarsberg

En enda vd och en gemensam driftsorganisation för de kommunala bostadsbolagen i Hällefors och Ljusnarsberg diskuteras. Bolagsstyrelsen i Hällefors vill nu att kommunstyrelsen godkänner förslaget.

Annons

Jan Larsson, vd i Hällefors bostads AB, Boab, har skrivit en hemställan till bolagsägaren, Hällefors kommun, om att styrelsens enhälliga beslut att en gemensam vd anställs godkännes.

VD:n ska sedan utforma den gemensamma driftsorganisationen.

I Ljusnarsberg är arbetet med förslaget inte lika långt framme. Lars Westlund, vd i Ljusnarsbergs fastigheter AB, Lfab, säger att förslaget inte är politiskt förankrat ännu.

Ljusnarsbergs kommunalråd, Ewa-Leena Johansson (S), bekräftar det.

– Nej, vi har ingen hemställan. Kommunen, vd:n och styrelseordföranden ska först diskutera frågan bredare, vilka tidsramar vi har och när vår nuvarande vd exakt slutar, säger Johansson.

Lfab:s vd pensioneras. Boab:s vd är tillfälligt anställd på konsultbasis.

Johansson föregår inget beslut, men säger att hon är allmänt positiv till samarbete över kommungränser.

Med en gemensam administrativ organisation är ambitionen att bättre kunna rekrytera och behålla den kompetens som båda bolag behöver. Dessutom ska kostnader minskas och kundservicen ökas.

De två bolagen ska vara åtskilda med egna styrelser. I ett första skede föreslås samverkan ske genom att bolagen köper tjänster av varandra.

Den 31 augusti behandlas frågan i kommunstyrelsen i Hällefors. När frågan behandlas politiskt i Ljusnarsberg är inte bestämt. Tidplanen i förslaget är att beslut om rekrytering av gemensam vd tas av kommunerna i oktober-november och att denne vd sedan kan anställas i januari 2011.

Mer läsning

Annons