Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömda låtar väcktes till liv

Tradition är ledordet för Spelmansstämman i Hjulerns skogsloge. I helgen bjöd de på lokal folkmusik ackompanjerad av polsk dans. Och som traditionsbrott var Filippa Hedström där för första gången.

Annons

 Hon kom redan klockan 14 för att delta i den polska folkdansen.

– Det var jättekul, verkligen, men svårt, berättar hon.

Under dagen var hon uppe och dansade ytterligare ett par gånger, men gav så småningom upp när hon insåg hur duktiga alla andra var.

Hon är uppvuxen i Järnboås, men bor hon numer i Stockholm. Hon tycker att det är kul att återvända, och berättar att spelmansstämman är lite annat än vad hon är van vid.

– I Stockholm finns inte lika mycket folkdans, som är så gammalt och fint.

Och det är det gamla som hjärnorna bakom evenemanget vill behålla. Femmannabandet Hjulsjökuntera har letat i vrår och funnit gamla, bortglömda låtar från trakten. Genom att bjuda in musiker till spelmansstämman återupplivar de den gamla lokala musiktraditionen.

– Det är viktigt att föra folkmusiktraditionen vidare, och träffas på ett ställe och spela och dansa, säger Helena Backius som är en av eldsjälarna bakom evenemanget.

Efter att hennes mormor och morfar började hålla logdans i samma hus på 50-talet, har hon fört fanan vidare genom spelmansstämman. Tillsammans med Hjulsjö Skytteliga och södra Hyttområdets idéförening håller hon och hennes band öppet hus för musikerna.

– Vi vill inte ha några stora artister på scen, utan vi vill ha det på det gamla sättet, där spelmännen kommer och gör stämman, säger Helena Backius.

Mer läsning

Annons