Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bra beslut för gården”

Skräddartorp är ett byggnadsminne har länsstyrelsen bestämt. Därmed omfattas hembygdsgården nu av skyddsbestämmelser.– Ett bra beslut för gårdens framtida skötsel, säger Åke Granberg i Grythyttans hembygdsförening.

Annons
Är nu ett officiellt byggnadsminne. Länsstyrelsen har bestämt att bergsmansgården Skräddartorp ska byggnadsminnesförklaras. Bra, tycker Åke Granberg, vice ordförande i Grythyttans hembygdsförening. ARKIVBILD: ADAM SÖDER

Skräddartorp, eller Skathöjden som gården också kallats, är känd sedan 1640-talet. Gården, med sitt omgivande odlingslandskap, anses ha ett högt kulturhistoriskt värde.

1700- och 1800-talen

Byggnaderna som finns på fastigheten i dag har i huvudsak tillkommit under 1700- och 1800-talen. Sedan 1969 ägs Skräddartorp, efter ett testamente, av Grythyttans hembygdsförening.

Det var på ett årsmöte för några år sedan som frågan om att undersöka möjligheterna till en byggnadsminnesförklaring väcktes. En vårdplan över gårdens skötsel upprättades och kontakt togs med länsstyrelsen.

Nu har länsstyrelsen bestämt att Skräddartorp ska byggnadsminnesförklaras. Det betyder att det införs speciella regler kring skötsel, förvaltning och renovering av gårdens elva byggnader som omfattas av skyddsbestämmelserna. Vård- och underhållsarbete ska ske på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet bibehålls och med material och metoder som är anpassat för detta.

Äldre bergsmansgård

Skräddartorp representerar den äldre formen av bergsmansgård, den kringbyggda gården, och hela anläggningen förmedlar en mycket god bild av bergsmansgårdar i Örebro län, framhåller länsstyrelsen i sitt beslut.

Åke Granberg välkomnar byggnadsminnesförklaringen av gården.– Nu får vi tydliga regler vad som gäller för gårdens skötsel, vi får möjligheter till rådgivning och sakkunskap från myndigheterna och en möjlighet att söka ekonomiska bidrag för skötselåtgärder.

Mer läsning

Annons