Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bra mat gör att hela kroppen mår bättre”

Maten och måltiden ska få större fokus inom kommunens äldrevård. Ett projekt på Björkhaga ska bana väg för nya arbetssätt.

Annons
Främja aptiten. En trivsam stämning kring matbordet gör att äldre människor äter bättre. Ett projekt om mat och näringsfrågor på servicehuset Björkhaga ska sätta frågora i fokus och leda till förändringar.

Målet är alltid att erbjuda en bra vård och omsorg och där är maten en självskriven del. Men det är inte alltid som kopplingen mellan mat, måltid och hälsotillstånd görs.

Enhetscheferna Ingrid Sipinen och Bodil Lagergren ingår i en arbetsgrupp tillsammans med professor och överläkare Gunnar Akner samt dietist Stina Engelheart som genomför en särskild studie på servicehuset Björkhaga.

Diskussionen kring mat och måltiden har dock pågått längre. Tankarna väcktes i samband med att Sinnenas och minnenas park anlades för några år sedan. Man har talat om att dela vardagen med de boende på ett annat sätt.

– Vi vill lägga fokus vid mat, miljö och social samvaro, på livskvalitet helt enkelt, säger Lagergren.

Smakupplevelser

Maten är central på många sätt och dess betydelse har inte alltid tagits på allvar. Det handlar om trivsel kring bordet, smakupplevelser, att stilla hunger men också att få i sig rätt näring.

– Äta bör man annars dör man. Så är det. Men mat kan också vara medicin. Vi vet att sår måste ha protein för att kunna läka liksom att undernäring är en hälsorisk, säger Lagergren.

– Vi har börjat väga boende på Björkhaga för att kunna göra individuella planer, säger Sipinen.

Helheten

Vad som är viktigast i fråga om mat och matsituationen är omöjligt att peka ut. Enhetscheferna talar om helheten där allt måste vägas samman och där de individuella behoven ska prioriteras.

– Aptiten är viktig, men hur främjar vi den? Det är olika, säger Lagergren.

Små detaljer

Det kan vara små detaljer som gör skillnad.

En duk på bordet, matens uppläggning, valmöjligheter eller sällskapet. Maten är ofta förknippad med förväntan.

– Som ska tillgodoses tre gånger om dagen. Bra mat gör att hela kroppen mår bättre, kanske att du blir mindre sjuk och behöver färre mediciner. Ekvationen är egentligen enkel, säger Lagergren.

Skapa harmoni

Personalens uppgift är att skapa harmoni kring måltiden. Att personal sitter med vid borden och äter samt att skapa en restaurangliknande miljö har diskuterats.

– Vi måste tänka och göra annorlunda, släppa rutiner och anpassa oss efter våra brukare. Vi är här för deras skull, säger Sipinen.

– Det institutionsliknande måste bort, även i våra huvuden. Här har också etik och bemötande stor betydelse, säger Lagergren.

Att förändra arbetssättet behöver inte betyda att mer personal krävs. Snarare förändrade attityder.

Bricksystem. I dag bärs maten ut på brickor till de boende som väntar i matsalen. Det diskuteras dock om pedagogiska måltider ska införas, där personal sitter med vid bordet för att skapa harmoni.
Höjdpunkten. Måltiden är förknippad med förväntan och en positiv upplevelse. Detta vill man försöka uppnå inom kommunens äldrevård i Hällefors.

Förslag till utveckling

Några förslag till utveckling som framkommit i projektet på servicehuset Björkhaga:

Att äldre får möjlighet att påverka matsedelns innehåll för att individuella önskemål ska kunna tillgodoses.

Att matsedelns näringsvärdesberäknas samt att portionsstorlekar definieras, så ingen får för lite mat.

Att en värdinna/hovmästare möter upp och är en tydlig funktion i matsalen.

Att pedagogiska måltider används, att personal sitter med under måltider vid behov.

Mer läsning

Annons