Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredsjö mjölkfår fick Tursams Turismpris

För utmärkta insatser för besöksnäringen i Bergslagen tilldelas Bredsjö mjölkfår Tursams Turismpris 2013. Lena Hall och Lars-Göran Staffare fick ta emot utmärkelsen på onsdagen.

Annons
Turismpristagare. Lars-Göran Staffare och Lena Hall fotograferas av Håkan Ceder vid prisceremonin.

Med förespegling om ett strategimöte för framtida turistsatsningar i Bergslagen hade ett möte bokats in på ostkafét på Bredsjö mjölkfår. Men det var inte riktigt sant. Detta ”möte” var egentligen bara ett sätt att kunna överraska Lars-Göran och Lena med prisutdelningen.

– Vi tycker att det äntligen var dags att ni skulle få ta emot Turismpriset, sade Håkan Ceder för Tursam Bergslagen när blommor, statyett och diplom utdelades till de två företagarna.

Med vid uppvaktningen var även Maria Dahlqvist från Hällefors turistbyrå samt Ken Karlsson och Ulla Kalander-Karlsson från Ljusnarsbergs turistbyrå. Tursam Bergslagen är en samarbetsorganisation för besöksnäringen i de fyra kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg.

– Det var verkligen trevligt att vi fick bli överraskade så här, sade Lena Hall om utmärkelsen som de fick ta emot.

Det är sjunde året som Tursam delar ut turismpriset. Följande aktörer har tilldelats Turismpriset: Opera på Skäret, Bo Qvarnström/Bredsjögården, Nora glass, Klotens fritidsby, Rosengården i Bergslagen, Hosta nostalgiby och Bredsjö mjölkfår.

Mer om Bredsjö mjölkfår

År 1987 övertog Lars-Göran Staffare och Lena Hall bondgården med fårstallet i byn Bredsjö i Hällefors kommun. Två år senare är den första Bredsjöosten, Bredsjö Blå, klar för försäljning. 1992 öppnar de sin gårdsbutik med bakugn och kafé.

Osten produceras av gårdens egen fårmjölk med Roquefortemögel. Produktionen ligger på 4000 kilo ost per år. Förutom huvudprodukten, blåmögelosten, tillverkas även en hårdost av pecorino-typ.

Besättningen på gården består av 80 tackor och 15 baggar, samtliga av rasen Schweiziska ostfriesiska mjölkfår som är lämpliga för mjölkproduktion.

Mer läsning

Annons