Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Brist på pengar ger brister i vården

 Påtagliga brister inom kommunens LSS-vård. Men med 12,3 miljoner kronor i underskott fattar omsorgsnämnden inget beslut om åtgärder i dagsläget.

Annons

 – Med tanke på tonläget och underskottsproblemen skjuter vi upp frågan till september, säger vice ordförande Anne Horneman (S).

Efter undersökningar står det klart att kommunen har svårigheter att tillgodose de individuella behoven hos brukarna enligt LSS-lagen (stöd och service till vissa funktionshindrade). Bristerna består bland annat i att omsorgen enbart kan erbjuda gruppbostäder, inte individanpassade bostäder. Vidare råder personalbrist som även leder till att det inte erbjuds den dagliga verksamhet som kan krävas.

Enligt bedömningar

från omsorgens ledning behövs en utökad bemanning på 3,7 årsarbeten. Vilket skulle öka kostnaderna med 1,5 miljoner kronor.

– Underskottet är ett problem. Personalkostnaderna är de största, men några neddragningar där går inte att göra. Vår verksamhet har mycket som är lagstyrt. Vi kan inte bara strunta i brukarnas behov, säger Anne Horneman.

– I grunden har omsorgsnämnden för lite pengar, tillägger hon.

Nu ska åtgärds- och handlingsplaner sammanställas för att signalera konsekvenser till kommunstyrelse och fullmäktige.

Mer läsning

Annons