Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt fick pris för sitt företagande

Silversmeden och konsthantverkaren Britt Aronsson är utsedd till 2011 års Viljastipendiat. Priset delas ut av länsstyrelsen i Värmland.

Annons
Prisad. Silversmeden Britt Aronsson har prisats av länsstyrelsen i Värmland med Viljastipendiet 2011 för sitt nytänkande, mod och sin kreativitet.

Omtumlad och glad berättar Britt Aronsson om stipendiet som hon tog emot i tisdags kväll vid en träff i Karlstad med ambassadörer för kvinnors företagande. Britt tog emot 25 000 kronor och ett diplom från landshövding Eva Eriksson.

– Jag hade inte ens tänkt att söka, men visst känns det roligt. Jag har hållit på så länge och har varit på vippen att ge upp många gånger. Det är skönt att få lite uppmuntran.

Mod och nytänkande

Stipendiet delas ut till en kvinna som driver ett etablerat företag i Värmland. Bland kraven finns nytänkande och att mottagaren ska vara modig, konkurrenskraftig och villig att dela med sig av sina erfarenheter.

Britt Aronsson är uppvuxen i Grythyttan men bor numera i Gåsborn, som gränsar till Hällefors kommun men ligger på den värmländska sidan.

Hon har sysslat med silversmide och annat hantverk i många år. Företaget Silvermasken etablerade Britt 1990. Hon jobbar i en mängd olika material, förutom silver även guld, koppar, skiffer och bergslagssten.

Tidvis har Britt kombinerat sitt skapande med något annat arbete vid sidan om, bland annat inom vården.

Just nu försöker hon koncentrera sig på det egna hantverket, men leder också en del kurser i ämnet.

– Det är fantastiskt att inspirera andra och roligt att kunna väcka människors egen kreativitet.

Vad hon ska använda pengarna till är ännu inte bestämt, men en del ska gå till produktutveckling.

– Jag testar idéer hela tiden och jag har en del som jag kanske kan förverkliga nu.

Viljastipendiet

Viljastipendiet inrättades av länsstyrelsen i Värmland 1995 för att uppmuntra kvinnors företagande i länet.

Motiveringen till årets mottagare Britt Aronsson lyder: För viljan och lusten att skapa i lokala material och med sitt hantverk förvalta ett kulturarv i Bergslagen.

Mer läsning

Annons