Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broms och gas i kommunbudget

En strategisatsning med arbetsmarknad och tillväxt i fokus aviseras av kommunen. Omsorgen är ett annat prioriterat område.

Annons

Kommunens budget för 2015 ska ge ett plusresultat på 5,6 miljoner kronor enligt beräkningarna. Kommunstyrelsens ordförande Annalena Järnberg (S) konstaterar att ekonomin trots alla diskussioner om besparingar är god.

– Vi har presenterat plusresultat i flera år och överskottet från i fjol användes till att betala av skulder, för att möta framtiden. På så sätt sänker vi kommunens kostnader.

Järnberg anser att greppet över ekonomin förbättrats avsevärt, men framhåller att det inte går att slappna av.

– Vi har hittat verktygen som ger möjlighet att tidigt säkerställa den ekonomiska processen, där delaktighet och kontinuitet är viktigt. Det är viktigt att alla förstår det vi gör. Man kan stirra sig blind på prognoser och statistik, men det gäller att se helheten. Budgeten är ett verktyg bland andra. Nämnderna har presenterat underskott, men kommunen i sin helhet har ändå gått plus.

Effektiviseringar diskuteras fortfarande som nödvändiga, men med på agendan är också satsningar.

– En strategisatsning på 8 miljoner kronor ska presenteras på fullmäktige. Det gäller bland annat arbetsmarknad och tillväxt, för framtiden.

Mer än så vill Järnberg inte berätta just nu om detta utan hänvisar till fullmäktige där innehållet ska preciseras.

Omsorgen är ett annat prioriterat område där budgeten utökas med 3,2 miljoner kronor 2015. Även i år har omsorgen tilldelats extra.

– Vården ska utvecklas, vi ska vara en kommun som ligger bra till i fråga om omsorg. Många processer för att hitta förbättringar är i gång. Det handlar om förbättringar och vi ser bland annat över personalinsatser, vårdbehov och utbildningsbehov. För att få en bra organisation krävs extra pengar en tid.

Befolkningen kommer att sjunka ytterligare, många år framåt, enligt framtagna prognoser.

– Inget nytt. Den har sjunkit i decennier. Ett faktum som kan kännas bedrövande, men det finns kommuner med färre invånare än Hällefors och det går bra. Bara vi har kontroll över situationen och anpassar verksamheten till förhållanden i nuläge och framtid.

Järnberg framhåller att den stora utflyttningen redan skett.

– Kanske man skulle ha dragit i handbromsen då, för länge sedan. Men det är historia och ingen kunde ana vart det bar iväg. Men detta är egentligen ingen fråga bara för kommunen, den är långt större än så, inte minst på riksplanet. Om vi ska jobba för att ha en levande landsbygd och att hela Sverige ska leva.

Mer läsning

Annons