Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BRT gjorde inget tjänstefel

Bergslagens räddningstjänst, BRT, har inte begått tjänstefel när huset de hade släckt senare brann ned till grunden. Det visar BRT:s egen utredning. BRT ser ändå över sina rutiner efter det inträffade.

Annons

– Det är fastighetsägarens ansvar att sköta efterbevakningen efter att vi släckt elden. Vårt ansvar är att släcka, säger Tomas Carlsén, chef på BRT:s förebyggandeavdelning.

Det var den 7 mars som ett hus utanför Grythyttan brann.

Fastighetsägaren glömde ett tänt stearinljus. Ett köksbord började brinna och elden spred sig i köket. BRT släckte elden och avslutade räddningsinsatsen med eftersökning av eventuella värmekällor med värmekamera.

När BRT lämnade brandplatsen hade fastighetsägaren skjutsats till sjukhus för eventuella rökskador efter att ha räddat en katt ur det brinnade huset. Fjorton timmar senare brann huset ned.

– Vid överlämningen efter genomförd släckning så klickade det vad gäller informationen. Vi hade ingen person på platsen att överlämna ansvaret till eftersom fastighetsägaren var förd till sjukhus, konstaterar Carlsén.

Endast en överlämning per telefon hade kunnat ske. BRT har ändå inte begått något tjänstefel, enligt Carlsén.

– Det finns ingen regel från statligt håll om vad som sker efter att vi har lämnat brandplatsen. Ansvaret är i slutänden alltid fastighetsägarens. Men med facit i hand borde vi kanske ändå agerat annorlunda vid detta tillfälle. Självklart vill vi inte att sådant här ska ske.

– Vi ska se över våra övergripande rutiner vad vi gör innan vi lämnar en brandplats, kanske vi ska kontakta Securitas på fastighetsägarens bekostnad.

Varför huset brann ned är oklart.

– Vi har inte funnit någon rimlig förklaring till brandorsak vid tillfälle två.

Mer läsning

Annons