Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeri skönmåladesrejält inför försäljning

Spendrups köp av Hellefors bryggeri har rullat upp oegentligheter som pågått i åratal i bryggeriet. Bolagets förre vd Mats Holmstrand och förre ekonomichefen åtalas nu för grovt bokföringsbrott. Båda nekar och skyller på varandra.

Annons

Spendrups köpte det gamla familjebryggeriet i april 2008 för 150 miljoner kronor. Det var åtminstone 11 miljoner för mycket, ansåg Spendrups när man fått inblick i bolagets ekonomi.

Boksluten hade varit skönmålade under flera år. Bryggeriet hade fått betala närstående bolags förlustaffärer med hästar och värdepapper. Överföringarna hade, enligt Spendrups, skett genom att bryggeriet sålt varor till underpris till de närstående bolagen, som sedan kunnat sälja vidare till marknadspris och göra vinst.

Det förekom också att varor sålde till marknadspris men större volymer levererades till bolagen än vad som fakturerades. Bristen i bryggeriets bokföring doldes genom att lagret redovisades på ett felaktigt sätt. Resultatet kom därför att bli kraftigt missvisande.

Felaktigheterna i lagerredovisningen uppgick till dryga 30 miljoner per år under åren 2006–2008.

Innan affären med Spendrups slutfördes försökte bolagets ledning rätta till felaktigheterna. 30 miljoner fördes tillbaka från de närstående bolagen till Hellefors Bryggeri genom att luftfakturor ställdes ut.

Bryggeriet fick därigenom en fordran på närståendebolagen. Spendrups ville få skulderna reglerade och pengarna inbetalade till bryggeriet, vilket också skedde.

Den 29 april 2008 fullföljdes affären. Men det första halvåret gick knackigt och i november beslutade Spendrups att utreda orsakerna. Man hittade snabbt felaktigheter i Hellefors bryggeris lagerredovisning.

Spendrups kallade förre ägaren Mats Holmstrand, som fortfarande var kvar i bolaget, till ett möte på Loka Brunn. Enligt Spendrups medgav då Holmstrand att bolaget hade mixtrat med lagervärdet för att täcka upp förluster i de andra bolagen.

Spendrups ifrågasatte hela affären och ville först sänka köpeskillingen. När Holmstrand vägrade ville Spendrups krypa ur hela affären. Också det avvisades.

Den 22 december 2008 polisanmälde Spendrups saken. Några dagar tidigare hade Mats Holmstrand och den nu medåtalade ekonomichefen tvingats lämna företaget.

Spendrups hävdade att man betalat elva miljoner kronor för mycket för Hellefors bryggeri. Dels på grund av att lagervärdet var felaktigt, dels på grund av att den ekonomiska situationen i det köpta bryggeriet var betydligt sämre än vad som förespeglats.

Spendrups har även anmält felaktigheterna till Skatteverket för att deklarationerna ska rättas till. Effekten kan bli skattekrav på 10–20 miljoner kronor.

Detta har hänt

7 april: Köpeavtalet skrivs under.

29 april: Spendrups tar formellt över Hellefors Bryggeri.

24 november: Mötet på Loka Brunn.

28 november: Spendrups begär förhandling om köpesumman.

16 december: Spendrups kräver att köpet hävs.

19 december: PRE Import säger nej till Spendrups krav.

19 december: Ekonomichefen och Holmstrand får gå.

22 december: Spendrups lämnar in en polisanmälan.

Mer läsning

Annons