Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdens folk lånar ut konst av Björnjägaren

Björnjägaren, som egentligen hette Nils Rundgren, står i fokus i en utställning i Bredsjö.
– Folk från bygden bidrar med tavlor och annat som Björnjägarn har skapat, säger Anette Hult, Visit Bergslagen.

Annons
Lånat material. Anette Hult, Visit Bergslagen, tar emot bidrag till utställningen om Björnjägaren, Nils Rundgren, i ladan intill Bredsjö ostcafé. Lennart Allansson och hustrun Marie-Louise lånar ut en tavla målad på duk. Anita Zaring kommer med ett ovanligare motiv samt trådkonst i form av en cykel.

Vanligtvis hänger tavlan i hallen därhemma och är det första som Lennart och Marie-Louise Allansson ser när de kliver in genom dörren.

Nu har den tillfälligt tagits ner för att vara med på utställningen om Björnjägaren, inrymd i stallet intill Bredsjö ostcafé.

– Tavlan är lite ovanlig eftersom den är målad på duk. Pappa, Allan Alexiu-sson, tog med en duk till Björnjägarn som villigt målade det här motivet, berättar Lennart.

”Han var speciell”

Lennarts mormor bodde bara hundra meter från Björnjägarens bostad.

– Vi ungar sprang ofta bort dit. Han var speciell. Jag minns hur de som han hyrde bostad av ställde ut en tallrik mat på trappan åt honom, som man gör till katten. Varför Björnjägarn inte gick in i huset och åt har jag ingen aning om.

Berättelserna är många liksom myterna kring Björnjägaren.

– Idén att skapa en utställning har jag burit på länge tillsammans med Lena Hall här på gården, säger Anette Hult.

Anette har sina rötter i Lilla Havsjön där Björnjägaren bodde fram till sin död.

– Min pappa växte upp där, men flyttade som ung till Västerås där jag är född och fortfarande bor. Men somrarna tillbringade jag i Havsjön. Lennart och jag är kusiner. Han och fler i släkten samt andra bekanta har en hel del av Björnjägarn som jag nu försöker samla ihop.

Samlas i ladan

Tavlor, välbekanta och med mer ovanliga motiv, trådkonst och annat samlas i ladan där utställningen sätts upp och är öppen under lördag och söndag.

– Delar av utställningen visas hela sommaren. Förhoppningen är att kopior på en del originaltavlor vi fått låna även ska vara med, säger Anette Hult.

Björnjägaren, Nils Rundgren, kom på 1930-talet till Lilla Havsjön utanför Bredsjö i Hällefors kommun.

Björnjägaren

Nils Rundgren (1890–1971) föddes i Augerum i Blekinge men flyttade runt med sin familj och bodde på olika platser i landet, även i Finland.

Genom faderns bytesaffär med privatskolan Lundsberg fick Nils och hans tvillingbror Gunnar studera gratis där.

Uppgörelsen gick dock i stöpet och sönerna fick sluta.

Senare i livet ska Nils ha kommit i klammeri med rättivsan. Onykter ertappades han och dömdes för stöld. Rundgren dömdes också för lösdriveri och satt på Svartsjöanstalten. Luffandet fortsatte därefter men för att ge sken av att vara sysselsatt tillverkade Rundgren trådtjack och började även måla sin naivistiska konst.

I slutet av 30-talet ska han ha slagit sig ner i Lilla Havsjön, utanför Bredsjö i Hällefors kommun.

Ett par år innan sin död, 1969, ställdes Rundgrens konst ut på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Visit Bergslagen

Ett nätverk, skapat 2005, som jobbar med destinationsutveckling. Man jobbar inom områdena kultur och turism i samarbete med lokala entreprenörer i syfte att öka besöksnäringen.

Mer läsning

Annons