Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggkostnader för miljoner

Formens hus måste byggas klart för över 4 miljoner kronor och kommunhuset ska rustas för 9 miljoner kronor. Dessa kostnader föreslås nu fördelas på flera år.

Annons
Formens hus måste byggas klart. Och det kommer att kosta ytterligare 4,2 miljoner kronor.

Efter en byggbesiktning av Formens hus framkom många brister i fastigheten. Bland annat behövde halvfärdiga eljobb göras klart och brandlarm installeras.

Står ogjort i huset

Hällefors kommun äger byggnaden Formens hus. Huset har under projekttiden byggts i etapper på grund av att det tidvis saknats pengar. När en byggkonsult i vintras besiktade Formens hus framkom det mer exakt hur mycket som fortfarande faktiskt stod ogjort i huset.

Ventilation och stambyten

I förslaget på investeringsbudget för år 2012 föreslås nu att 1,7 miljoner kronor investeras i Formens hus nästa år och ytterligare 2,5 miljoner kronor året därpå. Det handlar om ventilation, brandskydd, el och rörarbeten som måste fixas.

Dessutom föreslås sammanlagt 9,0 miljoner kronor satsas på att rusta kommunhuset. Kostnaderna för detta ska, enligt förslaget, fördelas mellan år 2013-2016. Här handlar det om ventilation och senare även om el och stambyten.

Enligt uträkningar gjorda 2009, av dåvarande fastighetschef Lennart Nordström, behövs kommunhuset renoveras för uppskattningsvis 20 miljoner kronor. Bland annat måste fönster bytas.

Stor investering

– Cirka 10 miljoner kronor har vi fått uppskattat kostar det att få till en fungerande ventilation igen i kommunhuset så de 9 miljoner fördelat på några år gäller endast ventilationen. Huset har även andra behov som läckande tak och fönster i behov av reparation så investeringskostnaden för att få kommunhuset i fullgott skick är högre, berättar kommunchef Lena Sahrblom.

På tisdag behandlas budgetförslaget på kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons