Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C lämnar koalitionen

Uppdaterad: På måndagskvällen bestämde sig Centerpartiet i Hällefors för att lämna koalitionen med omedelbar verkan. Lars-Göran Zetterlud avgår som vice ks-ordförande.

Annons
Oenig samarbetskoalition. Under tisdagens kommunfullmäktige framstod sprickan i Koalition 2014 tydligt. Även internt inom Socialdemokraterna råder oenighet.

Efter en lång tids turbulens inom koalitionen togs beslutet vid ett medlemsmöte. Centerpartisterna upplever att de inte kan bedriva en ansvarsfull politik under de förutsättningar som ges. Beslutet av kommunfullmäktige att inte ge omsorgsnämnden ansvarsfrihet upplever partiet som "ett slag under bältet". Att man har ordförandeposten i nämnden förstärker den känslan, menar man.

- Centerpartiet kommer nu att fokusera på att tydliggöra fakta om all politisk verksamhet som behövs för att bedriva en ansvarsfull politik. Men jag förväntar mig också att de ledamöter som röstat för icke ansvarsfrihet i fullmäktige kommer med lösningar på hur man tar ansvar för tredje person i myndighetsutövningen, säger Ulrika Mellkvist (C), ordförande i omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Vad avhoppet kommer att innebära  är i nuläget svårt att säga. Lars-Göran Zetterlund, gruppledare för C meddelar dock att det kommer att få konsekvenser.

- Vissa platser i styrelser och nämnder kommer C att lämna, men vilka är för tidigt att säga. Var och en måste själv ta ställning. Men det kan bli en del tunga poster som C väljer att lämna, säger Zetterlund.

Zetterlund själv är vice ordförande i ks, en post han lämnar från och med i eftermiddag. Han sitter dock kvar i ks för sitt parti.

- Det ska jag meddela kommunstyrelsen i dag på ks-mötet, meddelar Zetterlund.

Zetterlund beklagar den uppkomna situationen.

- Sätter man sig i båten måste man ro vidare även i motvind, kunna ta svåra beslut.

Ulrika Mellkvist har tidigare meddelat att hon har för avsikt att sitta kvar i omsorgsnämnden som ordförande. Det har i dag på morgonen inte gått att nå Mellkvist för att få besked om detta fortfarande gäller.

Mer läsning

Annons