Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Jan Granqvist återanställs

Carl Jan Granqvist återanställs av kommunen, barnomsorgen lämnar Sörgården och kanske öppnas ett vård- och omsorgsboende i Grythyttan. Det är några delar i det ”Grythyttan-paket” som den styrande koalitionen presenterar.

Annons
Carl Jan Granqvist återanställs av Hällefors kommun.

De fyra partierna (S, HOB, V och C) som efter valet bildade Koalition 2014 har nu sammanställt ett handlingsprogram för vad som ska ske i Grythyttan. Och det är många olika delåtgärder som ska genomföras och även en del uttalade ambitioner som kanske ska genomföras.

*Detta ska ske: Bildningsnämnden säger upp sina lokaler i Sörgården och flyttar ut all barnomsorg ur huset. Carl Jan Granqvist återanställs av Hällefors kommun och får tillgång till bibliotekets lokaler i Grythyttan. Ett trygghetsboende på Sörgården skapas.

*Detta sker troligen: Barnomsorgen flyttar in i flyttbara paviljonger som placeras i nära anslutning till Grythyttans skola. Biblioteket flyttar in i Sörgården.

*Detta är uttalade visioner (inte löften): Ett vård- och omsorgsboende inrättas i före detta Milans lokaler i Sörgården. Ett helt nytt hus byggs i Grythyttan för barnomsorgen.

Kommunvalet i Hällefors 2010 handlade mycket om Grythyttan. Det finns en politisk konflikt om orten, det finns en uttalad oro hos allmänheten i Grythyttan och det nya partiet Grythyttelistan, GL, tog också därmed tre mandat i fullmäktige.

– Det har skapats en oro om framtiden för Grythyttan som vi anser varit obefogad. Grythyttan har och ska ha en framträdande plats i vår kommuns politik, säger Stefan Backius (V).

– Vi anser att det har målats upp en bild av hur vi ser på Grythyttan som inte stämmer. Grythyttan är en viktig del i hela Hällefors kommun, säger Ritha Sörling (S).

Koalitionen pratar nu om en samlad helhetssatsning på Grythyttan. Men fortfarande finns det många frågor på detaljnivå som ska lösas.

– Vi ska bland annat diskutera hyreskontraket för Sörgården med bostadsbolaget och vi ska hitta en lösning på hur frågan om matbespisningen till äldreomsorg och skola ska lösas, säger Ulrika Mellkvist (C).

GRYTHYTTAN.

– Hällefors kommun visar nu att de vill att måltiden och Grythyttan ska vara en strategisk utvecklingsfråga även framöver, säger Carl Jan Granqvist.

Vid årsskiftet sade kommunen upp Granqvist i hans anställning för att arbeta med utvecklingen av Grythyttan och Hällefors kommun. I samma veva beslutade kommunstyrelsen att det industrihus där Granqvist ville etablera måltidsmuseet Aptitum skulle säljas till företaget Swedecote. Till NA sade då Granqvist att han hade fråntagits ”sitt mandat” att jobba vidare med dessa utvecklingsfrågor.

Att han nu återanställs ser Granqvist som att han återfår detta mandat.

– Nu får vi möjlighet att arbeta vidare med utvecklingen av Grythyttan. Vi inrättar ett kansli i biblioteket och fortsätter jobbet med etableringen av Aptitum.

Konjaksfaten, som ingår i måltidsmuseet, får tills vidare stå kvar i Swedecotes lokaler. Var måltidsmuseet ska placeras är osäkert.

– Vi satsar nu på ett nybygge vid Campus Grythyttan, säger Granqvist.

Detaljerna i Carl Jan Granqvists nya anställningskontrakt är inte klara ännu. Ett möte om detta är bestämt till mitten av februari.

Mer läsning

Annons